Nederlandse Tafeltennisbond


Interview met Gerben Last in Leefwijzer

12-03-2007

Tafeltennisser Gerben Last terug op het internationale speelveld

Gerben: "Met elke handicap kun je tafeltennissen"

In 2004 veroverde Gerben Last een gouden medaille op de Paralympische Spelen in Athene. Daarop volgde een hectische tijd. Gerben raakte overspannen en besloot voorlopig een punt achter zijn internationale tafeltenniscarrière te zetten. Wel bleef hij spelen in de nationale competitie. Na een goed seizoen in 2006 nam hij het besluit zijn internationale rentree te maken. Hij heeft zijn zinnen gezet op een nominatie voor de Paralympische Spelen in 2008 in Beijing. Het eerstkomende internationale toernooi is deze maand in Jordanië.

Gerben Last in 2004 Al op achtjarig leeftijd stond Gerben achter de tafeltennistafel. Gerben is geboren met klompvoeten. Het liefst was hij gaan voetballen, maar dat was niet haalbaar. Als klein jongetje begon hij zijn sportcarrière op de tennisbaan, maar ook daar bleken zijn voeten een te grote hinder. Daarom maakte hij de overstap naar de tafel. Dat bleek een juiste stap!

Hij startte zijn tafeltenniscarrière bij de reguliere tafeltennisvereniging in Kampen. Op zijn twaalfde werd hij gevraagd bij Flits Zwolle te komen spelen. "Ja, en vanaf dat moment is het balletje gaan rollen", zegt Gerben onbedoeld grappig. Drie jaar later speelde hij samen met twee valide tafeltennissers in het team van Heren 1. "We speelden in de eerste divisie, bijna het hoogste niveau in Nederland". Op zijn 17de werd hij lid van het Nederlands team.

Integratie
Gerben speelt met én tegen valide spelers. De organisatorische integratie van aangepast tafeltennis binnen de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) is vanaf begin dit jaar volledig. Vanaf 1 januari vallen ook tafeltennissers met een beperking onder reguliere sportbond NTTB. De 640 tafeltennisverenigingen die bij de NTTB zijn aangesloten worden gestimuleerd zoveel mogelijk ruimte te maken voor mindervalide sporters.
Gerben is van mening dat je met elke handicap kunt tafeltennissen. "Als je zelf wil, is alles mogelijk," stelt hij uitdagend. De competitie is ingedeeld in verschillende klassen. "Klasse 1 t/m 5 zijn de rolstoelers," legt Gerben uit. "Klasse 6 t/m 10 zijn de staanders. Speciale doktoren delen je in in een klasse. Je moet een test doen, een stel oefeningen laten zien. Daar wordt dan een hoop over gekletst...." legt Gerben laconiek uit, ".... en dan delen ze je in". Zelf is Gerben ingedeeld in klasse 9.

Het spelletje
Wat is er leuk aan tafeltennis? "Elke sport met een bal kan ik wel waarderen," merkt Gerben op. "Tafeltennis is een lekker snel spelletje. En het is een heel creatief spel." Ook het individuele karakter spreekt hem aan.

Gerben achter de tafel
"Je moet het helemaal zelf doen. Zelf zoeken naar de juiste tactiek." Is het conditioneel een zware sport? "Je hoeft niet veel te lopen, maar tijdens een wedstrijd loop je wel heel veel kleine korte stukjes. Dat vraagt een andere conditie. Tafeltennis vraagt een hoge concentratie. Het spel gaat heel snel, dus je moet een goed reactievermogen hebben".

Nominatie
Het hoogtepunt van zijn sportcarrière tot nu toe is de gouden medaille op de Paralympische Spelen in 2004. Het jaar daarvoor behaalde Gerben zilver op het Europees Kampioenschap. Sinds 1 januari van dit jaar staat hij op plaats 38 van de wereldranglijst. Natuurlijk wil hij nog hoger op.
Op dit moment is alles gericht op het behalen van een nominatie voor de Paralympische Spelen van 2008. Die kan hij op twee manieren verkrijgen. De eerste manier is via de 30 punten toernooien. Als hij op twee verschillende door het NOC/NSF geselecteerde 30 punten toernooien een medaille wint, is hij genomineerd. De andere mogelijkheid is het Europees kampioenschap van 2007. Het behalen van een finaleplaats in de landenwedstrijd of een halve finale in de singlewedstrijden is ook voldoende voor een nominatie. "Ik zal er alles aan doen om die nominatie binnen te halen. Deze maand ga ik naar Jordanië. Daar doe ik mee aan een 30 punten toernooi". 2007 wordt hoe dan ook voor Gerben een spannend jaar.

Bron: http://www.leefwijzer.nl/