Radboud Universiteit Nijmegen


Het is weer hooikoortsweer

Lekker weer? Niet voor hooikoortspatiënten. De hazelaar en de els zijn actief in het afscheiden van hun stuifmeel. Snotteren geblazen dus, deze week. Maar dan toch ook weer niet voor élke hooikoortspatiënt. Wie nu wel eens wil weten waarom de een wel niest en de ander niet, kan sinds kort alles nalezen in de pollenatlas 'Pollen en hooikoorts' waaraan Jan Marijnissen en Jan Derksen, onderzoekers aan de Radboud Universiteit, meewerkten.

Lang niet alle pollen in de lucht zijn allergeen. De belangrijkste veroorzakers van hooikoorts zijn in het voorjaar berkenpollen en in mindere mate de hazelaars en de elzen. Vanaf het voorjaar tot in de herfst zijn graspollen de grote boosdoeners en in het najaar de pollen van de bijvoet.
Pollen van planten met opvallende bloemen veroorzaken meestal geen allergieën, zelfs al zijn de pollen op zich allergeen. Deze pollen worden door insecten verspreid en komen niet in de lucht voor. Om beter aan het insect te hechten hebben ze vaak een ruw oppervlak met allerlei uitsteeksels of er zit een plakkerige olie aan het oppervlak, zoals bij de lelies.

Dit, en veel meer, is te lezen in de onlangs verschenen `pollenatlas' Pollen en hooikoorts, van de biologen Jan Derksen, Herman van Wissen en Jan Marijnissen. Pollen en Hooikoorts beschrijft de verspreiding, het vóórkomen en de invloed van pollen op de mens, én de planten die het stuifmeel maken, op een heldere, toegankelijke manier. De auteurs Jan Derksen en Jan Marijnissen zijn onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Herman van Wissen is adviseur bij Perspectief. Jan Derksen is tevens auteur van de Pollenatlas van de Nederlandse atmosfeer, van Jan Marijnissen verschenen eerder de Interactieve Flora van Nederland en de Flora van de Lage Landen.

Het boek wordt uitgegeven door Tirion Natuur, Baarn.

Zie voor meer informatie en plaatjes van pollen de link hiernaast.