Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 12 maart 2007

Monica Claes hoogleraar Constitutioneel recht

Benoeming aan de Universiteit van Tilburg

Monica Claes is per 1 juli 2007 benoemd tot hoogleraar Constitutioneel recht aan de Universiteit van Tilburg. Claes onderzoekt de wisselwerking tussen het Europese en nationale constitutionele recht.

De Europese en nationale rechtsorden zijn sterk met elkaar verweven. Iedere lidstaat heeft zijn eigen constitutie ('grondrecht'), maar is ook staat binnen de Europese Unie, en dat beïnvloedt die nationale constitutie. Omgekeerd is de Europese constitutie een zogeheten samengestelde constitutie die bestaat uit Europese beginselen, en de Europese Verdragen, maar ook uit de constituties van de lidstaten. Monica Claes onderzoekt deze zogeheten 'samengestelde constitutie'. Hoe verhouden de onderdelen daarvan zich precies tot elkaar? En hoe kunnen belangrijke constitutionele waarden als rechtstatelijkheid, democratie, politieke verantwoording en bescherming van mensenrechten versterkt en verankerd worden?
Het Europees constitutioneel recht is breder dan het Grondwettelijke Verdrag dat afgewezen werd door de Franse en Nederlandse bevolking. Ook nu al heeft Europa een constitutie: een geheel van regels die bepalen wie welke bevoegdheid heeft en hoe ver deze reikt. Deze regels zijn vastgelegd in de Europese verdragen maar ook in de constitutie van de lidstaten. Omgekeerd is de Nederlandse constitutie niet meer zuiver beperkt tot Nederlandse regels. "Te vaak wordt Europa gezien als iets dat van buitenaf Nederland binnendringt", stelt Claes. "Maar Europa begint in de lidstaten. De EU dient beter ingebed te worden in de constituties van die lidstaten, die mede verantwoordelijkheid dragen voor de versterking van constitutionalisme in Europa. Omgekeerd dient, waar nodig, de Unie ruimte te bieden voor de constitutionele eigenheid van iedere lidstaat."
Claes richt zich binnen het Tilburgse departement Staats- en bestuursrecht vooral op rechtsvergelijkend onderzoek en zoekt naar beginselen die een basis kunnen vormen voor verdere constitutionalisering van Europa. Daarnaast is de positie van Europese en nationale rechters en hun verhouding tot politieke organen onderwerp van onderzoek; net als de verhouding tussen het Europees constitutioneel recht en 'ander recht' zoals het internationaal recht of VN-recht.

Dr. M.L.H.K. (Monica) Claes (Leuven, 1968) is universitair hoofddocent Europees constitutioneel recht in Tilburg. Claes studeerde Rechtsgeleerdheid in Leuven en haalde haar diploma summa cum laude in 1991. Zij studeerde aan het Europacollege in Brugge en promoveerde in Maastricht op een rechtsvergelijkend onderzoek naar het Europese mandaat van nationale rechters. Hierna was zij universitair (hoofd)docent Europees en vergelijkend constitutioneel recht aan de Universiteit Maastricht. Eind 2005 stapte ze over naar de Universiteit van Tilburg. Vanaf juli 2007 is zij hoogleraar bij het departement Staats- en bestuursrecht.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Monica Claes, tel: 013 - 4663638, email: monica.claes@uvt.nl. Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over wetenschappers van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.

UvT Persbericht