Ingezonden persbericht


Persbericht
"Wij vertrouwen stemcomputers niet"
Amsterdam, 12 maart 2007

OVSE deelt kritiek op stemcomputers

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) deelt in haar verslag van de Tweede Kamer verkiezingen de kritiek op stemcomputers in Nederland.

De OVSE stuurde tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer van november 2006 een waarnemingsmissie naar Nederland. De missie keek in het bijzonder naar het gebruik van stemcomputers in Nederland.

Uit het verslag blijkt dat de OVSE de kritiek van "Wij vertrouwen stemcomputers niet" deelt. De OVSE stelt vast dat de stemcomputers in Nederland geheime software bevatten en het niet mogelijk is om vast te stellen dat de goedgekeurde software zich daadwerkelijk in de stemcomputer bevindt. Ook is er geen hertelling mogelijk.

De OVSE raadt de Nederlandse overheid aan om geen systemen meer te gebruiken die voor hun beveiliging deels afhankelijk zijn van het geheim houden van software of specificaties. Stemcomputers waarbij geen onafhankelijk controle van de software mogelijk of toegestaan is, moeten worden uitgefaseerd. Tot slot vindt de OVSE dat stemcomputers altijd over een paper-trail moeten beschikken.

Het rapport is ook kritisch over het internetstemmen in Nederland. Belangrijke delen van de beveiliging berusten op geheimhouding. De OVSE vindt het huidige systeem dat gebruikt wordt voor Nederlanders in het buitenland niet geschikt voor gebruik op grote schaal.

De OVSE missie had ook een ontmoeting met "Wij vertrouwen stemcomputers niet". In het verslag wordt de 'technische kennis en verantwoordelijke aanpak' van "Wij vertrouwen stemcomputers niet" genoemd.

Op pagina 16 van het rapport staan de belangrijkste aanbevelingen:

"Om het vertrouwen in stemcomputers te versterken, en om zinvolle hertellingen en controles mogelijk te maken, zou de wetgeving een paper-trial of vergelijkbare procedure moeten regelen. Stemcomputers die de stemmen alleen in software tellen en die geen onafhankelijke controle op hun functioneren toelaten zouden moeten worden afgeschaft."

"Regelgeving voor elektronische stemsystemen zou geen systeem moeten toelaten dat voor de veiligheid afhankelijk is van geheimhouding van enig deel van de technische specificaties. Bij gesloten systemen kunnen burgers, verkiezingsmedewerkers en waarnemers niet zien wat er gebeurt. De afhankelijkheid van zulke systemen moet worden verkleind."

Final Report on the 22 November 2006 Parliamentary Elections in the Netherlands http://www.osce.org/item/23602.html

Meer vertalingen in het Nederlands van citaten uit het rapport: http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/OVSE-citaten

---