Politie Midden- en West Brabant

Persbericht afronding onderzoek ripdeal Dinteloord

DINTELOORD, 12 maart 2007

Onderzoek naar ongeval eindigt met 16 aanhoudingen

Politie houdt verdachten aan in verband met softdrugshandel, wapenbezit en verkoop en inbraak.

DINTELOORD: De politie heeft met de aanhouding van 16 personen een onderzoek afgerond wat begon als een ongeval. De politie kreeg de melding van het ongeval op maandagavond 22 januari, toen er een aanrijding was gebeurd aan de Steenbergseweg. Een auto lag ondersteboven in de sloot en had een boom omver gereden. Uiteindelijk bleek er een ander voertuig bij betrokken te zijn. De bestuurder van deze auto was weggereden.

Omdat al snel uit onderzoek bleek dat het hier vermoedelijk om een ripdeal ging, werden drie inzittenden van de auto die in de sloot was beland aangehouden. Ze zouden een 15-jarige jongen uit Dinteloord hebben willen beroven van een hoeveelheid hasj. Hierbij was de jongen bij de drie verdachten en nog twee mannen in de auto gaan zitten. Hij werd bedreigd met een mes en gedwongen uit de auto te stappen. De auto reed weg. De twee kompanen van de 15-jarige zagen het van een afstand gebeuren en gingen er met hun auto achteraan. Tijdens de achtervolging ontstond er een aanrijding, waarbij de auto met de vijf mannen in de sloot belandde. De andere auto reed door. De bestuurder van deze auto werd de volgende dag aangehouden.

De politie stuitte tijdens het onderzoek op steeds meer strafbare feiten. Voor de handel in drugs zijn de 8 personen die betrokken waren bij de ripdeal aangehouden. Vijf van hen zijn ook aangehouden voor diefstal met geweld in vereniging. Hierna zijn meerdere woningen doorzocht. Hierbij trof de politie een vuurwapen aan. Drie bewoners uit Bergen op Zoom in de leeftijd van 16 t/m 18 jaar zijn aangehouden in verband met wapenbezit en de verkoop van het wapen. Zij zijn inmiddels in vrijheid gesteld. Ook stuitte men op een woninginbraak waarbij een van de verdachte betrokken was. Hierna kon nog een verdachte worden aangehouden voor inbraak. De rest van de verdachten zijn aangehouden in verband met de handel in drugs.

Ook is een familielid van één van de verdachten als verdachte gehoord, omdat hij bewijs zou hebben weggemaakt. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.
De leeftijd van de 16 verdachten, die afkomstig zijn uit Bergen op Zoom, Heijningen en Dinteloord, varieert tussen de 15 en 25 jaar. Het gaat uitsluitend om mannen. Van de verdachten zitten er nog 6 vast. De rest is in vrijheid gesteld. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Auteur: Inge Rijgersberg