Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer

Onderwerp Datum Contactpersoon (SP) 12 maart 2007

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Ulenbelt (SP) over de bewering dat de Arbeidsinspectie de persvrijheid zou belemmeren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. J.P.H. Donner)

2060707990


2

Vragen van het lid Ulenbelt (SP) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de bewering dat de arbeidsinspectie de persvrijheid zou belemmeren (Ingezonden 21 februari 2007)

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat de hoofdredacteur van RTL Nieuws overhoop ligt met de Arbeidsinspectie over het interviewen van jonge kinderen?

Antwoord 1
Het is bekend dat RTL een persbericht heeft doen uitgaan met een boodschap van die strekking. RTL heeft daarin gemeld dat de Arbeidsinspectie de persvrijheid belemmert.

Vraag 2
Moet er ontheffing worden aangevraagd voor het interviewen van jongeren onder de zestien jaar voor een TV-programma? Zo neen, wanneer dan wel?

Antwoord 2
Ja, er moet een ontheffing worden aangevraagd voor het interviewen van kinderen. Alleen bij interviews van een kind waarbij sprake is van vrije nieuwsgaring behoeft er geen ontheffing te worden aangevraagd.

Vraag 3
Deelt u de mening dat RTL ten onrechte een tegenstelling schept tussen persvrijheid en de bescherming van kinderen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
De media hebben recht op vrije nieuwsgaring. Hierbij dient wel de bescherming van kinderen in het oog te worden gehouden. De Arbeidsinspectie is wat het laatste aspect betreft
Toezichthouder.

Vraag 4
Waarom is er kennelijk animositeit tussen RTL en de Arbeidsinspectie?

Antwoord 4
Er zijn contacten geweest tussen RTL en de Arbeidsinspectie over het optreden waarbij de Arbeidsinspectie de regels nogmaals heeft toegelicht. RTL heeft desondanks geen ontheffing aangevraagd. De Arbeidsinspectie heeft de geldende regels op het gebied van het optreden door kinderen toegepast en heeft aangekondigd een boete op te leggen. Inmiddels heeft de Arbeidsinspectie alle omroepen en producenten uitgenodigd voor een onderhoud om de regels nog eens toe te lichten.

Vraag 5
Wilt u een overzicht geven van de feiten waarvoor RTL in verband met het overtreden van de Arbeidstijdenwet in het recente verleden is beboet en wat daarvoor de gronden waren?


3

Antwoord 5
Onlangs heeft RTL een waarschuwing ontvangen voor een overtreding van het verbod van kinderarbeid bij een uitzending op 5 december 2006 over een 9-jarige zanger, zonder dat een ontheffing was verleend.


1) http://www.telegraaf.nl/binnenland/article58888761.ece?cid=rss