Ingezonden persbericht


Persbericht: CBL lanceert vernieuwde EurepGAP site

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepel van de Nederlandse supermarkten, lanceert vandaag de vernieuwde EurepGAP website. Op www.eurep.nl is voor supermarkten, industrie, boeren en tuinders en andere betrokkenen en geïnteresseerden de meest recente informatie te vinden over het wereldwijde kwaliteitssysteem voor de land- en tuinbouw.

De opzet van de site sluit aan bij de nieuwe EurepGAP Integrated Farm Assurance (IFA) structuur. In deze nieuwe structuur zijn alle modules, die in het verleden los van elkaar werden ontwikkeld, nu logisch met elkaar in verbinding gebracht. Op de site kan vanaf nu de nieuwe EurepGAP IFA standaard opgevraagd en bekeken worden.

EurepGAP is het wereldwijde kwaliteitssysteem voor de primaire sector. Om aan de wensen en eisen van de consument naar borging van voedselveiligheid van land- en tuinbouwproducten tegemoet te komen, hebben Europese supermarkten in 1997 het initiatief genomen om de voorwaarden hiervoor in het kwaliteitssysteem EurepGAP te ontwikkelen. In eerste instantie is de module voor groente en fruit ontwikkeld. Sinds 2004 is alle groente en fruit in Nederlandse supermarkten afkomstig van EurepGAP-waardige teeltbedrijven. De eisen gelden voor zowel telers in het Hollandse Westland als voor telers in bijvoorbeeld Kenia of Midden-Amerika.

Nederlandse supermarkten gaan nu ook overal ter wereld dezelfde eisen stellen aan veehouders en akkerbouwers. Voor vlees en zuivelproducten worden wereldwijd de normen voor voedselveiligheid geharmoniseerd en geborgd. In EurepGAP ligt de nadruk op voedselveiligheid, maar ook duurzaamheidsaspecten zoals dierwelzijn en milieu worden beoordeeld.

Ook zijn modules in ontwikkeling voor kweekvis en garnalen, veevoer en diertransport

Met EurepGAP voor de dierlijke productie is de finale stap gezet om alle agrarische productie op een eenduidig veilige en duurzame manier te produceren. Door via EurepGAP overal dezelfde eisen te stellen, dragen de supermarkten met deze harmonisatie van veiligheidsnormen bij aan de roep om een zgn. level playing field. Periodiek worden de normen aangepast aan de markt- en consumenteneisen.

Voorlichtingsproject De Boer op met EurepGAP

Het CBL voert het project "De Boer op met EurepGAP" uit. Het project richt zich in eerste instantie op het geven van voorlichting aan boeren en tuinders over EurepGAP. Ook andere geïnteresseerden kunnen met vragen of opmerkingen over EurepGAP bij het CBL terecht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Stegeman, projectleider EurepGAP, via johan.stegeman@cbl.nl of 06-44760539