Gemeente Haaren



* Gemeente Haaren neemt deel aan de entente florale 2007
* Bevrijdingsvuurestafette 2007

* Toeristenbelasting

* Informatieavond speelvoorziening Capucijnenstraat/Winkelsestraat in Biezenmortel

* Informatieavond t Hopveld II

* Grof afval aan huis ophalen

* Gemeente Haaren neemt deel aan de entente florale 2007

De gemeente Haaren is door de stichting Entente Florale gevraagd om mee te doen aan de jaarlijks op initiatief van het ministerie van LNV georganiseerde groencompetitie.

Door de organisatie van Entente Florale is uit de vier kernen gekozen voor Helvoirt, maar ook het groene buitengebied in de rest van de gemeente wordt door de jury beoordeeld. Hierbij wordt gekeken naar:


* Het groen binnen en buiten de bebouwde kom
* Milieu

* Participatie (medezeggenschap en initiatieven vanuit de bevolking)
* Recreatie en toerisme

* Visie en beleid van de gemeente betreffende kwaliteit, aard en ambitie in de (groene) ruimte -nu en in de toekomst.

Helvoirt is één van de tien dorpen en steden die aan de competitie deelnemen. In de categorie steden, plaatsen met meer dan 15.000 inwoners strijden Apeldoorn, Gorinchem, Tilburg, Uden en Weesp om de titel `Groenste stad van Nederland 2007'. In de categorie kleine steden en dorpen strijden Buren, Oudewater, Ubberbergen, Ulvenhout (gemeente Breda) en Helvoirt (gemeente Haaren) om de titel.

De stichting Entente Florale heeft de beoordeling opgedragen aan de onafhankelijke Vaste Keurings Commissie (VKC). De uiteindelijke beoordeling wordt vastgelegd in een juryrapport.

Op 17 oktober zal de prijs door de minister van LNV worden uitgereikt. .

Wilt u op de hoogte blijven? Kijk dan regelmatig op www.haaren.nl>plannen en projecten>entente florale of bezoek www.ententeflorale.nl


* Bevrijdingsvuurestafette 2007

Ieder jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei om middernacht op het 5 mei plein bij Hotel de Wereld in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken.

Vervolgens gaan sporters uit het hele land vanuit Wageningen met het bevrijdingsvuur als "een lopend vuurtje" door het land om het naar hun eigen gemeente brengen. De gemeente Haaren is op zoek naar een groep lopers die deel wil nemen aan de bevrijdingsvuurestafette om het bevrijdingsvuur voor onze gemeente op te halen. Het bevrijdingsvuur krijgt dan een plaats in onze gemeente en zal symbool staan bij de herdenking van de bevrijding en de viering van de Dag van de Vrijheid.

Heeft uw sportorganisatie interesse om deel te nemen aan deze estafette dan kunt u tot 22 maart 2007 een inschrijfformulier aanvragen bij de gemeente Haaren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mirjam van Loon Tel: 0411-627225.


* Toeristenbelasting

In de gemeente Haaren wordt toeristenbelasting geheven.

Toeristenbelasting wordt geheven als mensen tegen vergoeding, in welke vorm dan ook, binnen onze gemeente verblijven en deze mensen niet als ingezetene in onze gemeentelijke basisadministratie van persoonsgegevens zijn opgenomen.

We hanteren als uitgangspunt dat over ieder betaald verblijf -met overnachting- van niet-inwoners toeristenbelasting moeten worden betaald.. Ook als er sprake is van een accommodatie die niet logischerwijs valt te rangschikken onder "recreatie" is toeristenbelasting verschuldigd.

In de gemeente Haaren werken buitenlandse werknemers die gedurende hun werkperiode overnachten binnen de gemeente. Ook voor deze werknemers is toeristenbelasting verschuldigd.

In het kader van de toeristenbelasting bestaat een aanmeldplicht. Biedt u verblijf aan personen die binnen de gemeente Haaren verblijven en die niet als ingezetene in onze gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens zijn opgenomen, dan bent u verplicht dit schriftelijk te melden aan de heffingsambtenaar van de gemeente Haaren.

Na aanmelding ontvangt u aan het einde van het belastingjaar een aangiftebiljet. Hierop moet het aantal overnachtingen van het desbetreffende belastingjaar worden doorgegeven. De heffingsambtenaar is bevoegd om, ten behoeve van het vaststellen van de verschuldigde toeristenbelasting, uw administratie van overnachtingen te raadplegen.

Voor belastingjaar 2007 is het tarief voor de toeristenbelasting EUR 0,82 per overnachting.

Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden als belastingplichtige, dan kunt u contact opnemen op telefoonnummer 0411-62 72 80.

De Heffingsambtenaar.


* Informatieavond speelvoorziening Capucijnenstraat/Winkelsestraat in Biezenmortel

De gemeente wil in de Capucijnenstraat/Winkelsestraat het bestaande speelterrein aan passen en uitbreiden met een skatevoorziening.

Wij nodigen belanghebbenden en omwonenden uit om gezamenlijk met de gemeente dit plan te bespreken. De informatieavond wordt gehouden op woensdagavond 28 maart 2007 om 19.30 uur in gemeenschapshuis De Vorselaer te Biezenmortel.

Het conceptplan ligt vanaf 19 tot 28 maart ter inzage in het gemeentehuis.

Om het plan te kunnen inzien en voor beantwoording van uw vragen hierover, verzoeken wij u een afspraak te maken met Arno Pullens.

Als u nog vragen hebt kun je contact opnemen met Arno Pullens (tel: 0411-626740) of je vragen stellen tijdens de informatieavond.


* Informatieavond t Hopveld II

Wij nodigen alle belanghebbenden hierbij graag uit voor de informatieavond die wordt gehouden in het kader van de ontwikkeling van bedrijventerrein 't Hopveld II in Haaren.

Deze informatieavond vindt plaats op maandag 26 maart van 19.30 tot 21.30 in het gemeentehuis te Haaren.

Zoals u wellicht weet, heeft de gemeente al geruime tijd het voornemen om bedrijventerrein 't Hopveld in Haaren uit te breiden met kleinschalige bedrijvigheid.

Om deze plannen te kunnen realiseren, hebben wij als gemeente in het verleden gronden aangekocht.

Het gebied dat wordt begrensd door de Kantstraat, Helvoirtseweg en de huidige bedrijven van 't Hopveld is aangewezen om bedrijven onder te brengen, die verplaatst worden uit de kern van Haaren. De gronden die daarmee in de kern vrijkomen worden benut voor woningbouw.

Wij beogen met de bovenstaande ontwikkelingen een kwaliteitsimpuls te geven aan zowel bedrijventerrein 't Hopveld als de kern van Haaren.

Er spelen veel belangen en er zijn veel belanghebbenden in de directe omgeving van 't Hopveld.

Daarom is het noodzakelijk en gewenst om tijdens een informatieavond het proces rondom de ontwikkeling van 't Hopveld aan iedereen toe te lichten. Tijdens deze avond gaan wij in op alle werkzaamheden die de komende tijd worden verricht. Wij wijzen er op dat de avond is bedoeld om iedereen te informeren over de gang van zaken betreffende de ontwikkelingen van `t Hopveld.

Hoewel aan het einde van de avond uiteraard tijd is gereserveerd voor het stellen van vragen, is het niet de bedoeling dat op deze avond al een inhoudelijke discussie ontstaat. In de loop van het proces zijn hiervoor diverse communicatiemomenten opgenomen, die wij op deze avond tevens zullen toelichten.

College van Burgemeester en Wethouders

Gemeente Haaren


* Grof afval aan huis ophalen

Op vrijdag 30 maart aanstaandewordt er een inzamelronde gereden om grof afval aan huis op te halen.

Als u hiervan gebruik wilt maken kunt u tot 22 maart een telefonische afspraak maken.

De voorrijkosten bedragen EUR 20,00 per adres. Het tarief voor het afval dat wordt opgehaald is gelijk aan het tarief van grof huishoudelijk afval op de milieustraat. Voor Wit- en Bruingoed betaalt u alleen de voorrijkosten. Gevaarlijk afval mag niet door de medewerkers van de gemeente Haaren worden meegenomen. Betaling dient contant plaats te vinden.

Heeft u nog vragen, dan adviseren wij u contact op te nemen met de front-office van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, bereikbaar via telefoonnummer (0411) 627 260. Dagelijks te bereiken van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 en 16.00 uur (m.u.v. de vrijdagmiddag). Op donderdag tot 19.00 uur

te bereiken.

Ø 26 maart: informatieavond Hopveld II

Aanvang 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Er wordt dan informatie gegeven over het bestemmingsplan Hopveld II te Haaren.

Ø 28 maart: Informatieavond speelvoorziening

Aanvang 19.30 uur in gemeenschapshuis De Vorselaer te Biezenmortel. Op deze avond wordt uitleg gegeven over aanpassen en uitbreiden van het speelterrein Capucijnenstraat/Winkelsestraat in Biezenmortel.

Ø 5 april: Vergadering raadscommissie

Vanaf 19.30 vindt in de raadzaal van het gemeentehuis de openbare, informatieve vergadering van de raadscommissie plaats.