SGP


12 - 03 - 07 | SGP wil opheldering over bericht dat Nederland meebetaalt aan training Presidentiële Garde Abbas

De SGP wil weten of het bericht waar is dat Nederland ruim 1 miljoen euro bijdraagt aan de training van de Presidentiële Garde van de Palestijnse president Abbas. Als dat zo is, wil Van der Staaij weten onder welke voorwaarden Nederland hier geld in steekt en of de Kamer hierover is geïnformeerd.

Vragen van Van der Staaij aan de minister van Buitenlandse Zaken over een speciale VN-operatie bij de Karni-grensovergang tussen Israël en de Gazastrook. Gesteld: 2 maart 2007

Vraag 1
Kent u het bericht ëBriton leads UN-mission to train Fatah militia»? (1)

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat de in het artikel beschreven VN-operatie om de Presidentiële Garde van president Abbas te trainen, van start gegaan is?
Op welk besluit is deze operatie gebaseerd? Wat zijn de doelstellingen, werkwijze, samenstelling en duur van deze operatie? Hoe wordt de onpartijdigheid van de operatie, gelet op het VN-kader waarbinnen deze
uitgevoerd wordt én het voortdurende geweld tussen Hamas en Fatah, gegarandeerd?

Vraag 3
Is het waar, zoals in het artikel beweerd wordt, dat Nederland 1,3 miljoen euro bijdraagt aan de financiering van deze operatie? Is de Kamer hierover geïnformeerd? Zo neen, waarom niet? Wat zijn voor Nederland de redenen om deze operatie te steunen? Op welke voorwaarden is de financiële bijdrage geleverd?

Vraag 4
Wat is de houding van de Israëlische regering ten aanzien van deze operatie?

(1) Daily Telegraph, www.telegraph.co.uk,
22 februari 2007.

SGP wil opheldering over bericht dat Nederland meebetaalt aan training Presidentiële Garde Abbas