Het Nationaal Archief


Voorouderdatabase Genlias uitgebreid met 47.000 akten Antillen en Aruba
Den Haag, 12 maart 2007
De populaire landelijke database voor stamboomonderzoek, Genlias, is uitgebreid met 47.000 akten van de burgerlijke stand van de Antillen uit de jaren 1828-1950. Dat is bijna vijftig procent van alle gegevens: de akten van Curaçao ontbreken nog maar zullen later worden toegevoegd. De uitbreiding is goed nieuws voor de bevolking van de Antillen en voor Nederlanders met een voorouder die afkomstig is van de Antillen. Zij kunnen nu ook thuis achter de computer hun voorouders opsporen.

De afgelopen drie jaar hebben de Nationale Archieven van Nederland en de Nederlandse Antillen en Aruba in het project Genlias Nederland Overzee intensief samengewerkt om de uitbreiding van de GenLiasdatabase voor te bereiden. De 47.000 akten van de burgerlijke stand van de Antillen aan Genlias zijn ingevoerd door vrijwilligers van het Nationaal Archief in Willemstad. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Sint Maarten zijn al helemaal opgenomen en van Aruba en Saba zijn de huwelijksakten beschikbaar. De overige akten, waaronder die van Curaçao, volgen zodra die zijn ingevoerd. Een groot voordeel van de uitbreiding van Genlias met de Antilliaanse akten is dat men na raadpleging van Genlias, kopieën of scans van akten nu via Genlias in Willemstad kan bestellen. Ook de mailcorrespondentie komt rechtstreeks op de Antillen terecht.

Het Antillenbestand is per eiland en per aktesoort opgebouwd. In de trouwakten staat de complete naam van bruid en bruidegom, hun geboorteplaatsen, geboortedata, leeftijden, en - heel opmerkelijk - soms ook hun zogeheten alias. Veel Antilliaanse mensen zijn in de gemeenschap onder een andere naam bekend dan onder hun officiële naam. Ook vind je in de database de namen van de wederzijdse ouders en enkele bijzonderheden over hen zoals gescheiden, weduwe. In de overlijdensakten vind je eveneens dit soort basisgegevens terug. Ook kun je daar bijvoorbeeld uit afleiden of iemand zijn hele leven in dezelfde woonplaats of district is gebleven of van elders kwam. Uit Nederland bijvoorbeeld of uit Zuid-Amerika. Naar schatting tien procent van de overledenen kwam oorspronkelijk uit Nederland. Het waren veelal ambtenaren, ondernemers en ambachtslieden die in de negentiende eeuw emigreerden.

Al bijna 200 jaar registreert de overheid geboorten, huwelijken en overlijdens in de akten van de burgerlijke stand. In Genlias vindt de onderzoeker die informatie uit deze akten. Het is een landelijke database met onmisbare gegevens voor stamboomonderzoek. Op dit moment bevat de database 9,4 miljoen akten met 39.2 miljoen persoonsvermeldingen. Elke maand speuren gemiddeld 240.000 bezoekers naar hun voorouders in de Genlias-database. En toch is Genlias nog niet compleet. Er wordt voortdurend gewerkt aan aanvulling en completering van de gegevensverzameling. Genlias is een gezamenlijk initiatief van het Nationaal Archief en de regionale historische centra in de provinciehoofdsteden

Voor de pers
Het Nationaal Archief in Den Haag viert de uitbreiding van Genlias op maandagmiddag 12 maart in aanwezigheid van de directeur van het Nationaal Archief uit Willemstad en de gevolgmachtigde ministers van de Antillen en Aruba. Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met het Nationaal Archief, met mw. S. Barbier 070 331 5455 of suzanne.barbier@nationaalarchief.nl

Voor meer informatie over het project Genlias Nederland Overzee kunt u ook de website raadplegen: www.genlias.nl