Huizen voor slachtoffers overstromingen Jakarta

12.03.2007 / 17:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting habitat for humanity

Stichting habitat for humanity

Huizen voor slachtoffers overstromingen Jakarta
Habitat for Humantity biedt ook noodhulp

HAARLEM Ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie Habitat for Humanity Nederland, die wereldwijd armoedebehuizing bestrijdt, gaat zich tevens inzetten voor noodhulp. Op 13 maart start de allereerste noodhulpcampagne. Deze is gericht op de slachtoffers van de overstromingen in Jakarta en moet hen zo snel mogelijk een veilig (t)huis bieden. De noodhulp die Habitat biedt is geen tijdelijke maar juist een structurele oplossing.

Habitat Nederland ondersteunt haar eerste noodhulpproject in Jakarta. Als gevolg van de extreme regenval en overstromingen zijn er meer dan 100.000 huizen verwoest en 250.000 mensen dakloos geraakt. Habitat is met de wederopbouw van 1000 huizen begonnen, bestemd voor de meest hulpbehoevende gezinnen met de laagste inkomens. Naar verwachting wordt dit project eind mei afgerond.

In de toekomst gaat de ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie zich vaker op noodhulpprojecten richten, zodat gezinnen niet maanden of zelfs jaren in hun tijdelijke onderkomen hoeven te wonen.
De effectieve aanpak van Habitat is dat zij direct in actie komt, nadat de eerste noodhulp op gang is gekomen. Als de tijdelijke onderkomens, zoals tenten, zijn opgezet, bouwt zij samen met de slachtoffers en vele vrijwilligers permanente behuizing. Dankzij een veilige en goede thuisbasis kunnen de slachtoffers na de ramp weer beter hun dagelijks leven oppakken.

Habitat in Indonesië heeft al eerder noodhulpprojecten opgezet. Na de tsunami heeft Habitat in samenwerking met andere hulporganisaties zich ingezet voor de wederopbouw van het land. 'Habitat is één van de weinige NGO's die haar belofte is nagekomen. De beloofde 1000 zijn reeds gebouwd en Habitat werkt aan nog eens 2200 extra woningen!' Aldus Kuntoro Mangkusubroto (voorzitter van de Banda rehabilitation and reconstruction agency, één van de samenwerkingsorganisaties).

Informatie over Habitat for Humanity
Wereldwijd leven meer dan één miljard mensen in armoede. Habitat for Humanity bouwt al dertig jaar eenvoudige, betaalbare en veilige huizen voor mensen in moeilijke leefomstandigheden. Habitat is actief in 95 ontwikkelingslanden. Wereldwijd zijn er al meer dan 200.000 huizen gebouwd, waardoor ruim één miljoen mensen in een veilig en betaalbaar onderkomen leven. Habitat bouwt deze huizen met behulp van vrijwilligers, donateurs en de toekomstige bewoners. Huiseigenaren dragen zelf bij aan de bouw en de financiering van hun woning. Dankzij sponsoring en microfinanciering zijn de huizen betaalbaar. Het bedrag dat de bewoners terugbetalen aan Habitat, wordt weer geïnvesteerd in nieuwe woningen.

Meer informatie over Habitat Nederland of de overstromingen in Indonesië: www.habitat.nl

---
Noot voor redactie (