Ingezonden persbericht


Publicatiedatum: 12 maart 2007

Persbericht

WSPA juicht voorstel ter bevordering van berenwelzijn toe

Chinees Volkscongres pleit voor geleidelijke afschaffing galberenindustrie

China's jaarlijkse parlement, het Nationaal Volkscongres, heeft een belangrijke stap gezet richting de verbetering van dierenwelzijn in China met een voorstel voor geleidelijke afschaffing van 'berenboerderijen', boerderijen waar beren worden gehouden voor hun gal. World Society for the Protection of Animals (WSPA) voert al ruim 15 jaar actie tegen de galberenindustrie in China en beschouwt de recente moties tijdens de grootste samenkomst van verschillende opinies in China, het Nationaal Volkscongres, als zeer hoopgevend.

Afgevaardigde Zhou Ping uit Sichuan heeft voorgesteld om een einde te maken aan de exploitatie van zwarte beren voor hun gal. In de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM), maar ook in andere delen van Azië, wordt berengal gebruikt tegen diverse kwalen, ondanks het feit dat er een groot aantal synthetische en kruidenalternatieven bestaat. Sandra Albers, directeur WSPA Nederland: "Voorstellen en discussie op dit niveau kunnen alleen maar bijdragen aan een versneld einde aan deze wrede en overbodige praktijken."

WSPA werkt sinds de jaren '90 nauw samen met uiteenlopende Chinese organisaties om dierenwelzijn in China te verbeteren. Daarbij richt WSPA zich ook op de galberenindustrie. De wreedheid van de galberenindustrie is tweeledig. Vaak worden beren gehouden in kooien die niet groter zijn dan de beren zelf. Verder wordt er een incisie in hun onderbuik gemaakt waaruit tot twee keer per dag gal uit de galblaas wordt getapt, wat verhindert dat de wond heelt. In China wordt dit hoofdzakelijk toegepast bij Aziatische zwarte beren; ondanks het feit dat dit een bedreigde diersoort is.

Het Nationaal Volkscongres vormt de grootste samenkomst van mensen met verschillende opinies in China, waar partijleiders ongeveer drieduizend afgevaardigden uit het hele land kunnen ontmoeten. Het vindt ieder jaar plaats in de Grote Hal van het Volk op het Tiananmenplein (Plein van de Hemelse Vrede) in Peking. Het congres wordt gezien als de plaats waar de mening van het volk weerspiegeld wordt, en waar vaak nieuwe regeringsinitiatieven ontstaan.

-einde persbericht-

Over WSPA
WSPA is de grootste netwerkorganisatie voor dierenwelzijn in de wereld. Wereldwijd zijn 774 organisaties in meer dan 147 landen aangesloten bij WSPA. Als vertegenwoordiger van deze organisaties is WSPA officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Met veldwerk, campagnes, voorlichting, training en gerechtelijke procedures streeft WSPA naar een wereld waarin het welzijn van dieren telt en waarin wreedheid jegens dieren niet bestaat. In Nederland is WSPA 13 jaar actief en heeft zij 70.000 donateurs. In samenwerking met haar lidorganisaties richt WSPA Nederland zich op verbetering van dierenwelzijn op nationaal en internationaal niveau door voorlichting, educatie, campagnes en lobbywerkzaamheden.