Gemeente Breda

Breda geeft vrouwen meer kansen door project Duizend en één kracht

In aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima ondertekende wethouder Marja Heerkens namens de gemeente Breda op donderdag 8 maart in de Paleiskerk te Den Haag het convenant Duizend en één kracht .

(Foto: Robert van Willigenburg)

In dit project stimuleren overheid en maatschappelijke organisaties vrouwen uit etnische minderheden vrijwilligerswerk te doen. Daarmee worden zij actief in de samenleving en vergroten zij hun kans op betaald werk.

Het project Duizend en één kracht wordt in Breda uitgevoerd door Breda Actief. Daarbij wordt samengewerkt met de lokale afdelingen van de landelijke partners in dit project: Gilde de Baronie, Humanitas, Rode Kruis, Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk, Migrantenraad en Gemeente Breda.

In de Bredase versie van het project kunnen vrouwen uit etnische minderheden samen met Nederlandstalige vrouwen hun taalvaardigheid verbeteren. Verder zijn er voor vrouwen mogelijkheden om allerlei vormen van vrijwilligerswerk te doen, waarbij in een volgende fase van het project tegelijkertijd gewerkt kan worden aan het behalen van erkende diploma's door middel van een zogenaamd "EVC traject". EVC staat daarbij voor Eerder Verworven Competenties. Dat zijn vaardigheden die vrouwen bijvoorbeeld door studie of werkervaring in hun herkomstland hebben ontwikkeld, maar waarvan de behaalde diploma's in Nederland niet worden erkend.

Vanuit het project wordt ook aan vrijwilligersorganisaties extra ondersteuning geboden bij het werken met vrijwilligers uit andere culturen.

In de Paleiskerk ondertekenden de ministers van OCW en Wonen, wijken & integratie, de staatssecretaris van VWS en wethouders van de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Breda en vertegenwoordigers van migrantenorganisaties,
vrijwilligersorganisaties, vrijwilligerscentrales een convenant over dit project.

Het project komt voort uit initiatieven van de commissie PAVEM die zich, onder voorzitterschap van Paul Rosenmöller, op verzoek van de regering inzette voor participatie van vrouwen uit etnische minderheden. De Prinses was lid van deze commissie.

Breda, 7 maart 2007