Gemeente Breda

Extra steun voor Bredase aanpak schone lucht

De Gemeente Breda heeft ca. 650.000,- subsidie van de provincie Noord-Brabant ontvangen voor projecten om de lucht in Breda schoner te krijgen.

Breda financiert met dit geld een aantal uitgevoerde projecten en versnelt geplande projecten. Zo gaat Breda de verkeersdoorstroming op een aantal wegen in Breda verbeteren, een aardgasvulpunt realiseren en de plannen om vervuilend vrachtverkeer in de binnenstad te weren verder uitwerken. Wilbert Willems wethouder Milieu:Onze eigen vuilniswagens rijden grotendeels al met roetfilters. Dat gaan we uitbreiden met bijvoorbeeld (vracht)wagens op aardgas.

Subsidie voor negen projecten van Breda

Breda heeft in november 2006 in het kader van het Brabants Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (BSL) subsidieaanvragen ingediend voor twaalf projecten om de luchtkwaliteit te verbeteren. De provincie Noord Brabant heeft aan negen projecten subsidie toegekend. De Gemeente Breda gaat de subsidie gebruiken om sneller de doorstroming op de Claudius Prinsenlaan en Noordelijke rondweg te verbeteren, onderzoek te doen naar gezondheidseffecten en de plannen uit te werken om vervuilend vrachtverkeer te weren uit de binnenstad. Ook de realisatie van het eerste aardgasvulpunt in de stad gaat zo snel mogelijk start. Een aantal projecten is al uitgevoerd, zoals de doorstroming op de Beverweg/Kapittelweg. Hiervoor heeft de gemeente met terugwerkende kracht subsidie ontvangen.

Ruim 7 miljoen euro tot en met 2008 voor Brabant beschikbaar

De Rijksoverheid heeft voor Noord-Brabant bijna 5 miljoen beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van maatregelen op het gebied van luchtkwaliteit. De provincie heeft ook zelf geld gereserveerd voor luchtkwaliteitsmaatregelen in Brabant. Voor de periode tot en met 2008 heeft de provincie totaal ruim 7 miljoen beschikbaar voor het uitvoeren van maatregelen in het kader van het BSL.

Brabants Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (BSL)

Het Brabants Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit is een regionale uitwerking van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Het NSL heeft als doel om de luchtkwaliteit zo snel mogelijk aan de Europese normen te laten voldoen. Een aantal regionale samenwerkingsprogrammas, zoals het BSL, vormen gezamenlijk het NSL.

Breda, 7 maart 2007