Gemeente Leeuwarden

PvdA PvdA

Ten Hoeve: stembureau 1 hoort in Stadhuis

Bron: PvdA Leeuwarden (14-03-2007)
Schriftelijke vragen van de fractie van de PvdA aan burgemeester en wethouders als bedoeld in artikel 41,eerste lid,van het reglement van orde van de gemeenteraad van de gemeente Leeuwarden. Leeuwarden,12 maart 2007

Geacht College,

Woensdag 7 maart j.l. zat ik in het stembureau van stemdistrict 1. Deze keer was dat gevestigd in Romein en niet zoals gebruikelijk in het Stadhuis. De stembureauleden kregen veel klachten over de slechte toegankelijkheid van het theater. Die klachten zijn doorgegeven aan het bureau verkiezingen. Daarnaast werd er door veel stemmers gevraagd waarom er niet meer in het Stadhuis gestemd kon worden. Over de verhuizing circuleren veel verhalen, o.a het verhaal dat het college het lastig vindt dat er op de verkiezingsdag veel mensen in het Stadhuis komen. Ik wil hier graag duidelijkheid over hebben.

Vooraf wil ik zelf enkele opmerkingen maken. Verkiezingen zijn naar mijn gevoel hoogtepunten in ons democratisch bestel. Het Stadhuis is naar mijn oordeel voor de burgers het symbool van het gemeentebestuur. Daar komt nog bij dat het Stadhuis voor een kapitaal is verbouwd, juist om het gebouw toegankelijker en bruikbaarder te maken voor bezoekers. Door het organiseren van open dagen wordt geprobeerd burgers kennis te laten maken met "het huis van de gemeente". Stembureau 1 hoort daarom gevestigd te zijn in het Stadhuis.

Vragen:


* Waarom is stembureau 1 verhuisd van het Stadhuis naar theater Romein?

* Hoe hoog zijn de extra kosten die met deze verhuizing gemoeid zijn?

* Wil het college bevorderen dat bij volgende verkiezingen het Stadhuis weer als stembureau gebruikt wordt?

Verder is mij uit informatie gebleken dat nauwelijks raadsleden en helemaal geen collegeleden zitting in een stembureau hebben genomen. In het licht van de boven gemaakte opmerking over verkiezingen als hoogtepunten in het democratisch bestel, vind ik dat niet een goede zaak.

Vraag:


* Wil het college bevorderen dat zoveel mogelijk raadsleden en collegeleden bij volgende verkiezingen zitting nemen in een stembureau?

Hendrik ten Hoeve.