Senternovem


12-03-2007 | Energietransitie Kort nieuws maart 2007


- Provincies kiezen voor biobrandstof - Wereldwijd toegang tot energieliteratuur - Spreekuren subsidieprogramma Innovatieve Biobrandstoffen voor transport

Provincies kiezen voor biobrandstof
Net als gemeenten en marktpartijen, zien ook provincies een taak voor zichzelf weggelegd bij de introductie van alternatieve transportbrandstoffen. Dat blijkt in de praktijk niet eenvoudig, vooral door een gebrek aan informatie. Hierdoor kunnen provincies, maar ook gemeenten, vaak niet beargumenteerd kiezen tussen de verschillende mogelijkheden. Gevolg is een versnippering van oplossingen. In opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft ingenieursbureau DHV daarom een set van no regret-maatregelen beschreven. Deze zijn vastgelegd in het boekje Op weg met aardgas en biobrandstof (pdf 6,2 MB). Het boekje schetst tevens de meest actuele achtergronden van alternatieve transportbrandstoffen, toekomstvisies, overwegingen en ervaringen.
Om effectief beleid te kunnen voeren, constateren de samenwerkende provincies, is het ook nodig dat de landelijke overheid haar stimuleringsbeleid intensiveert. In dat verband heeft het IPO een brief gestuurd naar VROM-minister Jacqueline Cramer. Hierin pleit de organisatie voor een fonds dat de grootste risico's afdekt bij investeringen in tankstations voor aardgas en biobrandstof. Ook zou, volgens het IPO, de accijns op biogas en biobrandstof moeten worden verlaagd.

Wereldwijd toegang tot energieliteratuur
ETDEWEB. Zo heet de nieuwe wereldwijde toegang tot bijna vier miljoen referenties van publicaties over energie- en milieugerelateerde onderwerpen. Het gaat om zeer uitgebreide database met informatie over fossiele brandstoffen, duurzame energie, kernenergie, energiesystemen, energiebeleid, energiebesparing en efficiency en aanverwante disciplines (materialenonderzoek, milieueffecten, klimaatbeleid). ETDEWEB is in te zien op www.etde.org/etdeweb.
De informatie voor de database wordt verzameld in Nederland en 16 andere landen (zie ook de rubriek Energieliteratuur op www.energie.nl). Wetenschappelijke tijdschriften en `grijze' literatuur (zoals rapporten en conferentiepapers) worden geselecteerd op kwaliteit, relevantie en actualiteit. In toenemende mate worden ook links aangebracht naar de volledige publicaties. ETDEWEB is een product van de IEA Implementing Agreement Energy Technology Data Exchange (ETDE). De Nederlandse activiteiten voor ETDE worden uitgevoerd door ECN Beleidsstudies in het kader van het programma EOS van SenterNovem.
Meer informatie bij ECN-Beleidsstudies, Hillebrand Verkroost, verkroost@ecn.nl

Spreekuren subsidieprogramma Innovatieve Biobrandstoffen voor transport
Tot en met 2 april 2007 kunnen ondernemers nog subsidie aanvragen voor projecten op het gebied van innovatieve biobrandstoffen die een aanzienlijke reductie opleveren van de CO2-uitstoot. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft hiervoor tot en met 2010 in totaal zestig miljoen euro subsidie uitgetrokken Voor de eerste tenderperiode is twaalf miljoen euro subsidie beschikbaar.
Voor ondernemers die een projectaanvraag in voorbereiding hebben, houdt SenterNovem spreekuren op 13, 20 en 27 maart 2007. De projectadviseurs van het subsidieprogramma voeren dan met u een vertrouwelijk 1-op-1 gesprek. Een dergelijk gesprek duurt ongeveer een uur.
Voor het spreekuur kunt u zich tot twee werkdagen van tevoren aanmelden bij Rianka Bruinsma van
SenterNovem, r.bruinsma@senternovem.nl. Geef bij aanmelding uw contactgegevens door en uw voorkeur voor een afspraak in de ochtend of de middag. De spreekuren vinden plaats bij SenterNovem, Dokter van Deenweg 108 te Zwolle.
Meer informatie over het subsidieprogramma CO2-reductie innovatieve biobrandstoffen voor transport vindt u
op www.senternovem.nl/biobrandstoffen. Tijdens kantooruren kunt u ook contact opnemen met het secretariaat van het subsidieprogramma CO2-reductie innovatieve biobrandstoffen voor transport, telefoon 038-455 34 01.