Business Software Alliance

Releases
Business Software Alliance richt controleacties op gezondheidszorg

Business Software Alliance richt controleacties op gezondheidszorg Branchespecifieke controleacties tegen illegale software gepland binnen Risico Alarm-campagne

Amsterdam, 12 maart 2007 - De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, is gestart met gerichte acties tegen het gebruik van illegale software bij organisaties en instellingen in de gezondheidszorg. Dit gebeurt in het kader van de Risico Alarm-campagne. Met deze campagne richt de BSA zijn pijlen op tal van sectoren en branches om illegaal gebruik van software op te sporen en voorlichting te geven over een juist gebruik van software en de risico's van illegaal softwaregebruik.

De BSA heeft met het oog op de campagne de speciale website www.risicoalarm.nl geopend, die organisaties informeert over hoe ze hun bedrijfssoftware veilig en legaal kunnen beheren. Onderzoek in opdracht van de BSA wees uit dat in 2005 gemiddeld 30 procent van de zakelijke software die in Nederland werd gebruikt, illegaal was. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor een omzetverlies van circa 477 miljoen euro (596 miljoen dollar)(1).

In veel gevallen blijkt dat organisaties zich onvoldoende bewust zijn van het feit dat ze gebruikmaken van illegale software. Op de campagnewebsite vinden organisaties daarom de Health Check Tool waarmee ze makkelijk en snel kunnen nagaan welk risico ze lopen op het vlak van softwaremanagement. Ook geeft de tool praktische aanwijzingen voor een effectief beheer van softwaremiddelen.

"Momenteel vinden er in de gezondheidszorg op grote schaal fusies en overnames plaats", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. "In deze ingrijpende processen speelt de samensmelting van IT-omgevingen een belangrijke rol. Licentiebeheer wordt daarbij echter vaak over het hoofd gezien. Licenties en software worden vaak meegenomen naar, maar niet op naam gezet van de nieuwe organisatie. Dit kan leiden tot het illegaal gebruik van deze software. De BSA adviseert organisaties om regelmatig bedrijfsbrede audits en gebruikerscontroles uit te voeren. Op deze manier kan illegaal softwaregebruik en de daarmee gepaard gaande schade worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat op deze manier ook een teveel aan licenties vroegtijdig wordt gesignaleerd." Via www.risicoalarm.nl kunnen organisaties de Handleiding Software Beheer van de BSA downloaden.

De BSA biedt brancheorganisaties de mogelijkheid een zogenaamde legalisatieperiode voor hun leden aan te vragen. Deze legalisatieperiode zal door de BSA in samenwerking met de brancheorganisaties worden vastgesteld en gecommuniceerd. Het gaat om een periode van enkele maanden waarbinnen leden van de brancheorganisaties zonder verdere consequenties illegaal softwaregebruik kunnen melden bij de BSA. Leden die zich aanmelden, krijgen hulp bij de verwijdering van de illegale software en bij de aanschaf van legale softwarelicenties. Na het verstrijken van de legalisatieperiode zullen de controles worden hervat.


1) IDC in opdracht van de Business Software Alliance, mei 2006.

# # #

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Attachmate, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Internet Security Systems, LMS, Macromedia, Mamut, McAfee, Microsoft, Microstar, Nemetschek, OVG, PTC, SolidWorks, Sybase, Symantec, The MathWorks en UGS. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.


Noot voor de redactie,