Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Nieuwbouw Antonius IJsselmonde

Op maandag 12 maart a.s. organiseert de deelgemeente een informatiebijeenkomst over de nieuwbouwplannen van Verpleeghuis en Reactiveringscentrum Laurens Antonius IJsselmonde.

De avond wordt gehouden in het restaurant van Antonius aan de Groene tuin 1 en begint om 19.30 uur.

Waarom nieuwbouw Antonius ?
Het verpleeg- en verzorgingshuis Antonius voldoet, door een veranderende visie op het functioneren van zorginstellingen, niet meer aan de eisen van deze tijd. Er is een verschuiving te zien van aanbodgerichte naar vraaggerichte zorg- en dienstverlening. Tot voor kort boden zorghuizen hun zorg alleen aan de bewoners van het zorghuis aan. Nu bieden de zorghuizen dezelfde zorg ook aan bewoners buiten de zorghuizen aan. Deze verschuiving van intramurale zorg naar extramurale zorg heeft als belangrijke achterliggende gedachte een ieder zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen en functioneren.

Stedenbouwkundige invulling
Het is de bedoeling op de huidige locatie van Antonius het nieuwe zorg-woonconcept toe te passen. Omdat het bestaande huis hierop niet aangepast kan worden, is gekozen voor sloop met vervangende nieuwbouw. Deze nieuwbouw zal bestaan uit zelfstandige koop- en huurwoningen op de bestaande locatie en langs de Noorder Kerkedijk. Verder komen er zorgvoorzieningen en een gebouwde parkeervoorziening. Ook zal de woonomgeving opnieuw worden ingericht.

Bebouwing
In het concept-plan zoals nu wordt gepresenteerd komt langs de Groene tuin een gebouw van negen verdiepingen met een voorplein en haaks hierop een gebouw de tuinvleugel, bestaande uit vier lagen. Langs de Noorder Kerkedijk komen, in deze opzet, eengezinswoningen die aansluiten op de bestaande bebouwing langs de dijk en aan de Adriaan Volkerlaan een toren van 15 verdiepingen.
Onder een oplopend maaiveld bij de toren komt een parkeergarage en ook tussen de nieuwe bebouwing komt een verhoogd maaiveld. Hierdoor ontstaat een parkachtig terrein waardoor een voetpad slingert tussen de Noorder Kerkedijk en de Adriaan Volkerlaan. bekijk concept Antonius

Parkeren en ontsluiting
Het parkeren voor zowel de bewoners en het personeel als de bezoekers wordt binnen de plangrenzen opgelost in een gebouwde parkeervoorziening onder een verhoogd maaiveld. Het aantal parkeerplaatsen is afgestemd op het programma en voldoet aan de Rotterdamse Parkeerverordening.
De hoofdingang van Antonius plus de voorzieningen ligt aan de Groene tuin. In de bestrating op het voorplein zal een voorrijlus worden aangegeven.
Voor de bezoekers van Antonius is de parkeergarage bereikbaar via een nieuwe ontsluiting aan de Adriaan Volkerlaan. Voor de bewoners en het personeel van Antonius is de ingang van de parkeergarage te bereiken via de Tiesselinswaard. Omdat deze laatste groep parkeerders minder verkeersbewegingen veroorzaakt is voor deze oplossing gekozen.

meer over nieuwbouw Antonius