Gemeente Capelle a/d IJssel

verzoek van de VVD aan het college van B&W van Capelle om niet reclame, maar kunst op de metropijlers aan te brengen.


----------
art 42 vragen Kunst op de metro-pijlers

Geacht college,

De metro-pijlers in Capelle worden beklad met graffiti. U heeft, om het bekladden te voorkomen, aangegeven op de pijlers reclame te willen aanbrengen om graffiti te voorkomen.

Graag zouden wij echter zien dat de pijlers niet als een sta-in-de-weg worden gezien, maar worden gebruikt om Capelle te verlevendigen. Wij denken dat wanneer kunstuitingen op de pijlers worden aangebracht, dit ook de graffiti zal verminderen. Goede ervaringen hebben we immers opgedaan met de projecten in Schollevaar.

We hebben hiertoe twee concrete voorstellen:


· Op de metro-pijlers bij de skate-baan naast het gemeentehuis zouden, onder begeleiding van een graffiti-artist, jongeren (bijvoorbeeld degenen die daar veel skaten) hun eigen pieces kunnen aanbrengen. Mooie pieces zijn immers niet lelijk!


· Op de pijlers op het Stadsplein kunnen de wijken van Capelle worden uitgebeeld, bijvoorbeeld in samenspraak met de WOPs.

En ook voor vele andere pijlers in Capelle kunnen vast leuke ideeen worden bedacht. Veel hoeft het ons inziens ook niet te kosten omdat we voor ogen hebben dat het vooral de Capellenaren zelf zullen zijn die met ideeen en uitvoering komen. En uit het budget voor de Landmarks is immers ook geld vrij gemaakt voor kleinere beeldbepalende initiatieven.

En misschien zijn er zelfs voor de periodieke onderhoudskosten wel Capelse winkels of bedrijven te vinden die, met als tegenprestatie een klein plakkaatje met hun naam op de pijler, deze kosten voor hun rekening willen nemen.

Kortom, wij willen graag dat de pijlers iets gaan toevoegen aan het beeld van Capelle, in plaats van daar afbreuk aan te doen. Bent u bereid om daarvoor te zorgen?

Namens de VVD,



Gemeente Capelle a/d IJssel