Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Oversteek Groeninx van Zoelenlaan

uitwerking Centrumplan Hart

In verband met de realisatie van de nieuwbouw voor het Hart, ten noorden van winkelcentrum Keizerswaard, wordt het gebied bouwrijp gemaakt. Dit heeft eveneens gevolgen voor de verkeersdoorstroming en parkeergelegenheid rondom Keizerswaard.

Er is een Stappenplan Bereikbaarheid Hart 1e fase opgesteld om de overlast, tijdens de bouwactiviteiten voor het Centrumplan Hart IJsselmonde zoveel mogelijk te beperken, het gebied zo goed mogelijk bereikbaar te houden en voldoende parkeerplaatsen te behouden. Eén van de onderdelen van het stappenplan is de aanleg van tijdelijke parkeerplaatsen, met circa 150 plaatsen, op de Groeninx van Zoelenlaan tussen de Herenwaard en de Noorder Kerkedijk. De noordelijke rijbaan is hiervoor buiten gebruik gesteld en het doorgaande verkeer wordt in twee richtingen over de zuidelijke rijbaan geleid.

Door deze aanpassingen is de oversteekgelegenheid voor voetgangers ter hoogte van het Vikingoord vervallen. Hiertegen hebben veel bewoners protest aangetekend, omdat de dichtstbijzijnde oversteek, ter hoogte van de Noorder-Zuider Kerkedijk, voor met name bewoners die slecht ter been zijn, bezwaarlijk is.
Naar aanleiding van deze reactie is door de afdeling Verkeer en Vervoer van de dS+V onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een veilige oversteek op de Groeninx van Zoelenlaan. Hieruit is een voorstel gekomen om op de oversteek bij de Noorder-Zuider Kerkedijk een middeneiland aan te leggen en een verlicht bord overstekende voetgangers te plaatsen.

De door de dS+V voorgestelde oplossing is besproken met de bewonerscommissie Aalsdijk en in de Klankbordgroep Hart IJsselmonde. Daarbij hebben vertegenwoordigers van de Bewonerscommissie Aalsdijk aangegeven dat men weliswaar geen bezwaar heeft tegen de aanpassingen ter hoogte van de dijk, maar dat men vast wenst te houden aan het terugbrengen van de oversteekgelegenheid ter hoogte van het Vikingoord omdat bewoners toch de kortste route zullen kiezen.

Door de bewonerscommissie Aalsdijk is eveneens een plan gepresenteerd om de zuidelijke rijstrook, ter hoogte van het Vikingoord, te verleggen naar de groene berm waardoor ruimte ontstaat om zowel een trottoir als een middeneiland aan te brengen. Hierdoor ontstaat een kortere verbinding voor voetgangers tussen het achterliggende gebied en het winkelcentrum.

De dS+V en de (verkeers)politie hebben de voorgestelde oplossing van de bewonerscommissie beoordeeld en vastgesteld dat het voorstel verkeerstechnisch onveilig is.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde heeft daarom besloten om de oversteekgelegenheid voor voetgangers op de Groeninx van Zoelenlaan ter hoogte van de Noorder -Zuider Kerkedijk aan te passen, op de wijze zoals door de dS+V is voorgesteld en het voorstel van de bewonerscommissie Aalsdijk voor de aanleg van een oversteekgelegenheid ter hoogte van Vikingoord af te wijzen.