Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jonge ambtenaren: snijden in het aantal ambtenaren? Ja, graag.

Maar investeer ook in kwaliteit en heb aandacht voor het nuttige werk van ambtenaren

Minder ambtenaren, een goed idee?, vroeg FUTUR, het landelijke netwerk van jonge ambtenaren, aan haar leden. Ja, luidt het antwoord. FUTUR heeft de afgelopen twee weken een enquête gehouden onder jonge ambtenaren afkomstig van gemeenten, uitvoeringsorganisaties, provincies en ministeries. Uit de enquête komt ook naar voren dat de meeste jonge ambtenaren het werk dat ze doen zinvol vinden en dat er meer aandacht moet zijn voor het nuttige werk dat ambtenaren verrichten.

Snijden met zorg

Als je het ambtenarenapparaat wil inkrimpen, maak dan eerst gedurfde keuzes in de taken die de overheid wel en niet moet uitvoeren, aldus de jonge ambtenaren. De kaasschaafmethode is geen optie. Daarna moet gekeken worden naar de concrete bijdrage die ambtenaren leveren aan de kerntaken van de overheid. Volgens de jonge ambtenaren heeft de manier waarop eerdere reorganisaties bij de overheid zijn uitgevoerd ertoe geleid dat de verkeerde mensen zijn vertrokken en dat de vergrijzing is toegenomen. Daar maken zij zich zorgen over. Wat gebeurt er met de deskundige overheid als de babyboomers massaal met pensioen gaan?

Investeren in kwaliteit

Creëer een slankere overheid maar blijf tegelijkertijd investeren in kwaliteit, alleen dan krijgen we die betere overheid. Jongeren pleiten voor goede doorgroeimogelijkheden. Niet alleen naar leidinggevende functies, maar ook naar zwaardere inhoudelijke functies. Daarnaast willen zij een gedegen beloningssysteem dat meer is afgestemd op prestaties en zien ze graag een betere uitwisseling van personeel van verschillende overheidsonderdelen. Jongeren willen af van de ontslagbescherming en willen de 36-urige werkweek behouden. Door goede secundaire arbeidsvoorwaarden kan de overheid de concurrentie met het bedrijfsleven voeren en zo goede mensen binnen halen èn houden .

Voor meer informatie over deze enquête kunt u zich wenden tot Gijs van Ewijk (bestuurslid FUTUR) tel 06 141 79 152 of info@futur.nl