Amsterdam RAI


- Persbericht -

NIEUWE KOERS HISWA SCOORT OP ALLE FRONTEN

De nieuwe koers die de HISWA dit jaar heeft ingezet, is zowel door bezoekers als exposanten positief ontvangen. Dit resulteerde niet alleen in een flinke stijging van het bezoekersaantal (+ 4.084 t.o.v. 2006), maar ook in goede business voor de standhouders. De watersportbeurs, die van 6 tot en met 11 maart plaatsvond in Amsterdam RAI, trok in totaal 61.127 bezoekers. De Saffier 32 en de Kuster A-42 zijn de winnaars van de verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar 2007. De HISWA Innovatieprijs ging naar het bedrijf ASA Boot Electro voor de Torqeedo elektrische buitenboordmotor.

Stijging verkopen
De voorlopige resultaten van de bezoekersenquête, uitgevoerd door het onafhankelijke ibt marktonderzoek, onderschrijven de kwaliteit van het publiek dat de HISWA 2007 bezocht. Dat blijkt onder andere uit de concrete verkopen en aanvragen van offertes of proefvaarten die door bezoekers gedaan zijn; deze stegen van 43% vorig jaar naar 55% dit jaar. De meeste belangstelling op de HISWA 2007 ging uit naar de motorboten (34%) en naar de zeiljachten en open zeilboten (33%). De overzichtelijkheid van de beurs werd beter beoordeeld; 80% van alle bezoekers beoordeelde deze als goed tot zeer goed ten opzichte van 73% vorig jaar. Eveneens hoog scoorde de waardering voor de sfeer en het watersportgevoel op de beurs: ruim 80% was daar positief tot zeer positief over. Ook de intentie om in 2008 de HISWA te gaan bezoeken is zeer bevredigend; normaal ligt dat percentage van mensen die zeker of hoogstwaarschijnlijk dat voornemen hebben rond de 45%, dit jaar kwam dit uit op 55%.

Positieve sfeer
Wim van der Loo, directeur van HISWA RAI multimedia, organisator van de watersportbeurs, toont zich een tevreden man: "Niet alleen hebben we de tendens van dalende bezoekcijfers van de afgelopen twee jaar doorbroken, ook de sfeer op de beursvloer was bijzonder goed. De nieuwe indeling van de beursvloer, de nieuwe activiteiten en de gerichte marketingcampagne die we gevoerd hebben, hebben zichtbaar hun vruchten afgeworpen." Ook de exposanten van de verschillende segmenten die op de beurs vertegenwoordigd waren, lieten zich overwegend zeer positief uit over de HISWA 2007. De algemene teneur was dat er bijzonder goed zaken is gedaan. "Ik heb een hele goede HISWA gehad. De kwaliteit van het publiek steekt uit boven andere bootshows en dat zien wij concreet terug in het uiteindelijke verkoopresultaat," aldus Jaap Vrolijk van Vrolijk Watersport. Yvonne Bon van Bon Yachts sprak van een beurs boven verwachting: "We hebben vier jachten verkocht aan nieuwe klanten. Daarnaast staan er nog diverse proefvaarten uit, dus wij hebben een zakelijk zeer succesvolle HISWA achter de rug." Remco Kenbeek van Sailcenter Nederland vond de aparte zeilhal een goed idee: "Als trouwe exposant van de beurs vond ik het zelf ook een positief effect hebben dat je door een andere locatie op de beurs ook weer met frisse blik naar je eigen stand kijkt en daar weer eens nieuwe dingen mee kunt doen." Ronald Jansma van Jansma Jacht die met zijn boten in de Oosthal (Hal 4) stond, sprak van een zeer geïnteresseerd publiek: "Dat heeft geleid tot diverse concrete verkopen en er zit nog veel in de pijplijn." Bert Franse van Watersportbedrijf Struik is eenzelfde mening toegedaan: "Veel mensen waren gericht op zoek naar ons type boten en die hebben we optimaal kunnen informeren. Ik verwacht dan ook een behoorlijk spin-off effect naar aanleiding van onze deelname aan deze watersportbeurs." Remco Spek die voor de eerste keer op de HISWA stond met de presentatie van hun complete concept (isloep 735), sprak van één groot succes: "De reacties op onze stand waren overweldigend", aldus de nieuwkomer. Voor Hans Webbink van Antaris kan de HISWA 2007 niet meer stuk: "We hebben nog nooit op een beurs zoveel boten verkocht, met name van de zogenaamde sloep'plus'-modellen zoals de zeilsloep, de speedsloep en de weekender sloep. Van dat type boten bestaan er niet zoveel en de bezoekers van de HISWA komen met bijzonder serieuze belangstelling meteen naar ons toe."

HISWA Boot van het Jaar 2007
Na een voorselectie, werden na de eerste jurybijeenkomst twee zeilboten en vier motorboten genomineerd voor de HISWA Boot van het Jaar. In oktober werden de boten onderworpen aan vaartesten op het IJsselmeer. Uiteindelijk kwamen het zeiljacht Saffier 32 van Saffier Maritiem uit IJmuiden en het motorjacht Kuster A-42 van Consonant Yachts uit Vriezenveen als winnaars van de verkiezing naar voren. Dit maakte de juryvoorzitter bekend op de openingsdag van de HISWA 2007. De Saffier 32 is een 9,35 meter lang, zeewaardig kajuitzeiljacht met klassieke lijnen en moderne zeileigenschappen, ontworpen door Richard Hennevanger. De jury bestempelde de Saffier 32 als een onderscheidend type binnen het segment van 30 - 32 voeters. Uitzonderlijk ruim voor zijn lengte, zeer netjes afgewerkt en overtuigende vaareigenschappen waren de kwalificaties die de juryleden de Saffier 32 toedichtten. De Kuster A-42 is een luxe, open kuiper voor open water, van de hand van ontwerper Willem Nieland. Het schip heeft een stoere uitstraling, maar is vooral ontworpen en gebouwd met de gedachte om de bemanning onder alle omstandigheden optimale veiligheid en comfort te bieden. De Kuster A-42 scoorde met name hoog op de selectiepunten van constructie en design. De doordachte indeling, de compleetheid van het schip en de stabiele en stille vaareigenschappen, overtuigden dusdanig dat Consonant Yachts uit Vriezenveen van de jury de hoogste waardering in de categorie motorboten.

HISWA Innovatieprijs 2007
Van de zes nominaties voor de HISWA Innovatieprijs is de Torqeedo Travel elektrische buitenboordmotor tot winnend product uitgeroepen. Het bedrijf Asa Boot Electro uit Amsterdam sleepte daarmee de eretitel in de wacht voor het meest innovatieve product dat op de HISWA 2007 getoond werd.

Beslissing over toekomstige locatie HISWA te water jaar uitgesteld HISWA RAI multimedia heeft de intentie uitgesproken om de HISWA te water 2008 evenals in 2007 in Marina Seaport IJmuiden te laten plaatsvinden. Deze beslissing is genomen nadat de organisatie van de watersportbeurs de afgelopen maanden gesprekken heeft gevoerd met de gemeentes Amsterdam, Lelystad, Rotterdam en IJmuiden. Wim van der Loo, directeur HISWA RAI multimedia: "Een eventuele verhuizing naar een andere locatie is een dusdanig belangrijke beslissing, dat we daar heel zorgvuldig mee om willen gaan. Het voorstel dat de gemeente Rotterdam ons heeft voorgelegd is interessant, maar dient zeker nog verder uitgewerkt te worden. Tevens biedt het uitstellen van de beslissing IJmuiden de kans om afdoende maatregelen te treffen teneinde de belangrijke knelpunten, namelijk de bereikbaarheid en verkeersafwikkeling, op te lossen. De HISWA te water 2007 zal voor ons de graadmeter worden of we onze optie om ook in 2008 met onze bootshow in IJmuiden te blijven, daadwerkelijk bevestigen. Daarna maken we dus de balans op waarbij zowel IJmuiden, Lelystad als Rotterdam nog in de race blijven voor de edities vanaf 2009."

HISWA te water 2007
De volgende door HISWA RAI multimedia georganiseerde watersportbeurs is de HISWA te water. Deze meest complete, drijvende watersporttentoonstelling van Europa vindt plaats van dinsdag 4 tot en met zondag 9 september 2007 in Marina Seaport IJmuiden. Deze bootshow zal circa 500 nieuwe boten met een minimale lengte van zeven meter gaan tellen, nu de capaciteit van de jachthaven voor de bootshow uitgebreid gaat worden. Op de kade presenteren nog eens 120 exposanten hun producten en diensten op het gebied van watersport.

HISWA 2008
De volgende editie van de HISWA in Amsterdam RAI vindt plaats van dinsdag 4 tot en met zondag 9 maart 2008.

Amsterdam/Driebergen, 12 maart 2007

---
Noot voor de redactie/