Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 12 maart 2007

Zes nominaties voor ommetjesprijsvraag

De ommetjesprijsvraag van Landschap Noord-Holland heeft 42 inzendingen en zes nominaties opgeleverd. Het gaat om het Annapad van Loosdrecht naar Hilversum, het Boerenommetje op Texel, het Broekertijdpad door en langs de Oosterdel bij Broek op Langedijk, ommetje Ilpendam, ommetje Schagerwiel bij Schagen en het Middeleeuwse Sporenpad in Zeevang. Op 23 maart wordt de winnaar bekend gemaakt.

De vraag was: bedenk een exclusief ommetje te voet van zo'n drie tot zeven kilometer in je eigen landelijke omgeving. Zorg er voor dat er een nieuw of een historisch pad inzit, dat er draagvlak bij grondeigenaren en bewoners is en dat er natuurontwikkeling mogelijk is.

De Noord-Hollandse jury, bestaande uit gedeputeerde voor Openluchtrecreatie Hans Schipper, wandeljournalist John Jansen van Galen (o.m. Het Parool), oud-burgemeester van Heerhugowaard Evert Vermeer (voorzitter Boerderijenstichting en Raad van Toezicht LNH), boer Jan Jaap Jantjes (oud-bestuurslid Agrarische Natuurvereniging Eilandspolder & Zaanstreek) en routemaker Vladimir Mars (Bureau Lopende Zaken) had er een hele kluif aan.

Bij de maar liefst 42 inzendingen zitten korte en lange, summiere en uitgebreide suggesties voor ommetjes. Allemaal leuke wensen of voorstellen. Circa de helft ervan betrof bestaande ommetjes die goed te wandelen zijn en waren ingestuurd om een groter publiek te informeren en enthousiast te maken. Deze ommetjes vielen helaas af, omdat de prijsvraag bedoeld is om een nieuw pad of eventueel historisch tracé te realiseren. De zes genomineerden voldeden aan alle criteria. Uit deze zes wordt op 23 maart de winnaar bekend gemaakt. Naast een eerste prijs van ¤ 10.000,- van Landschap Noord-Holland zijn er ook prijzen voor de tweede en derde winnaar. Beide laatste stelt de Provincie Noord-Holland beschikbaar. De landelijke winnaar is op 5 april bekend.

De ommetjesprijsvraag is uitgeschreven door Landschap Noord-Holland en Landschapsbeheer Nederland. De landelijke hoofdprijs bestaat uit ¤ 30.000,- voor het realiseren van het winnende ommetje. Daarnaast worden nog 11 provinciale prijzen uitgekeerd van ¤ 10.000,-. Zo is Nederland straks twaalf unieke wandelpaden rijker. De ommetjesprijsvraag wordt volledig betaald door de Nationale Postcode Loterij.



Landschap Noord-Holland