Ingezonden persbericht


Kleitablet kunsthandel Mieke Zilverberg legaal op TEFAF

Maastricht, 12 maart 2007 - De bewijsbare herkomst, het onderzoek door een terzake kundige universiteit, de keuringscommissie van TEFAF en het Art Loss Register tonen aan, dat er geen sprake is van een recentelijk geroofd kleitablet dat afkomstig zou zijn uit Irak, zoals in sommige media is bericht.

De gerenommeerde Amsterdamse kunsthandelaar Mieke Zilverberg biedt op TEFAF Maastricht een Babylonisch kleitablet aan, dat 3700 tot 4000 jaar oud is. Het stuk maakte tot voor kort deel uit van een Belgische privéverzameling, waarin het zich al meer dan 35 jaar bevindt. Het kleitablet is onderzocht door de Université Libre in Brussel door specialisten in de Assyrologie onder leiding van Pierre Talon, die de tekst uit het spijkerschrift hebben vertaald. De keuringscommissie van TEFAF heeft het stuk beoordeeld op kwaliteit, authenticiteit en conditie en het goedgekeurd. Daarnaast heeft het Art Loss Register het kleitablet onderzocht en gerapporteerd, dat het niet is opgenomen in de databank van gestolen of illegaal geëxporteerde kunstschatten.

Mieke Zilverberg, is al sinds twintig jaar een van Nederlands bekendste experts op het gebied van Griekse, Romeinse en Egyptische oudheden. Zij ziet er als voorzitter van de IADAA (International Association of Dealers in Ancient Art) op toe, dat de handel in deze kwetsbare groep kunstvoorwerpen op een legitieme wijze geschiedt.

Het betreffende kleitablet dat Mieke Zilverberg in haar stand op TEFAF toont zou deel uitmaken van de kunst die tijdens de oorlog in Irak is geroofd, aldus diverse media. Het stuk bevond zich echter tot voor kort in een Belgische privécollectie, waar het ruim 35 jaar lang deel van uitmaakte, totdat een Belgische kunsthandelaar het verwierf en het stuk aan Mieke Zilverberg in consignatie heeft gegeven.

Het kleitablet is bovendien uitgebreid onderzocht door een team van Assyrologen onder leiding van Pierre Talon, een van de grootste deskundigen op dit gebied, die verbonden is aan de Université Libre in Brussel. Deze universiteit heeft gedetailleerde lijsten van alle kunstobjecten die tijdens de oorlog in Irak het land uitgesmokkeld zijn. Als dit object daartoe had behoord, was het tijdens dit onderzoek zeker aan het licht gekomen. Het kleitablet, dat slechts 6,5 cm meet, is voorzien van een minuscule tekst in spijkerschrift. De vertaling ervan kan alleen door zeer gespecialiseerde deskundigen geschieden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een amateur/leek op het eerste gezicht de tekst begrijpt en daarmee kan bepalen om welk tablet het precies gaat. Sinds de opgravingen van oudheden vanaf het begin van de 20ste eeuw een grote vlucht hebben genomen, zijn er honderdduizenden kleitabletten met spijkerschrift uit de grond gehaald.