Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Begeleidingskader menteams voortvarend van start

12/03/2007

Ermelo, 12 maart 2007
Bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) is van start gegaan met zijn programma voor de menkaders. Inmiddels is voorzien in de personele invulling van het volledige begeleidingskader van de menteams. Nu rest het de bondscoach om samen met dit begeleidingsteam en de kaders keihard toe te werken naar het ultieme doel: teamgoud op de WK's van 2007 en 2008.

De kersverse bondscoach heeft voor iedere discipline van de mensport een kaderbijeenkomst gehouden waarbij het programma van het komende seizoen werd besproken. Ook werd hier ruimschoots de gelegenheid geboden om vragen te stellen. De bijeenkomsten verliepen in een goede sfeer en iedereen lijkt gemotiveerd om deel te nemen aan het intensieve programma van de bondscoach. Maar liefst 35 trainingen zijn tot nu toe gepland en de eerste drie hiervan hebben inmiddels plaatsgevonden.

Op 5 maart jl. werd een bijeenkomst gehouden waarbij inspanningsfysioloog Eric van Breda (Maastricht) en teamveterinairs Ben Horsmans (Selfkant Hoengen, Duitsland) en Schelto Jonker (Venlo) de kaderleden hebben uitgelegd hoe zij hun paarden zo goed mogelijk kunnen toewerken naar piekmomenten en hoe de veterinaire begeleiding er in het traject naar de WK's uit zal zien.

Schelto Jonker is een nieuwe naam in het begeleidingsteam van de menkaders. Samen met Ben Horsmans, die al lange tijd als teamveterinair bij meerdere disciplines van de paardensport betrokken is, neemt Jonker de veterinaire begeleiding van alle menteams op zich. Horsmans zal zich vooral ontfermen over de paarden van de twee -en vierspankaders, terwijl Jonker zijn aandacht richt op de enkelspannen en de pony's. Schelto Jonker is verbonden aan Paardenkliniek Heierhoeve in Venlo waar hij voornamelijk sportpaarden behandelt. In Engeland heeft hij ervaring opgedaan in het begeleiden van paarden op grote evenementen.

Tot het begeleidingskader van de menteams behoren verder Hans Ditzel (Westendorp) die de functie van chef d'équipe bij de pony's vervult en Ad Aarts (Liessel) die de training van de ponykaders voor zijn rekening neemt. Dit alles uiteraard onder verantwoordelijkheid van bondscoach Tjeerd Velstra.

Marie de Ronde-Oudemans (Zwartewaal) en Riny Rutjens (Weert) die zich jarenlang hebben ingezet als chef d'équipe van de enkel- en tweespannen en als trainer van de enkelspannen zullen deze functies in de nieuwe structuur niet meer vervullen. De KNHS is aan beide veel dank verschuldigd. Zonder het soms ondankbare werk dat zij hebben verzet, zou de Nederlandse enkel- en tweespansport niet op het huidige niveau hebben gestaan. Dank van de KNHS gaat eveneens uit naar Henk van de Kamp (Maasland) en Dirk Journée (Oldenzaal) die als teamveterinairs de afgelopen jaren een onmisbare rol hebben gespeeld.

Bron: KNHS