Dichteres Astrid Lampe wint Schrijversprijs der Brabantse Letteren


Arthur Umbgrove beste debutant, Publieksprijs voor Eus Roovers

TILBURG (NOORD-BRABANT), 20070312 -- In het Chassé Theater in Breda zijn gisteren voor de derde keer de Prijzen der Brabantse Letteren uitgereikt. De belangrijkste, de tweejaarlijkse Schrijversprijs, werd uitgereikt aan Astrid Lampe. De in Tilburg geboren dichteres kreeg de prijs van 5.000 euro voor haar dichtbundel 'Spuit je ralkleur'.

De jury, bestaande uit Rob Schouten, Arie Storm en Mieske van Eck, prees Lampe om haar `onweerstaanbare salto's en buitelingen in de taal' en de lef zich in het geheel niets aan te trekken van conventies. De bekroonde bundel is `een boek vol vaart en kleur en fantasie... dat in oorspronkelijkheid, durf en taal de andere overtreft,' aldus het juryrapport. De overige genomineerden waren A.F.Th. van der Heijden met 'Drijfzand koloniseren', Stijn van der Loo met 'De held Jacob Mulle', Margriet Heymans met 'Diep in het bos van Nergena' en Marco Kamphuis met 'Een rusteloos leven'.

DEBUTANTENPRIJS
De prijs voor de beste Brabantse debutant, ter waarde van 2.500 euro, ging naar de in Vught geboren Arthur Umbgrove voor 'Midden op de weg, zo hard mogelijk'De jury noemde het `een even wonderlijk als realistisch als hilarisch als ontroerend verhaal, een boek met maatschappelijke urgentie'. Als debutant geeft Umbgrove blijk van `een eigenlijk al volgroeid schrijverschap'. De prijs werd overhandigd door Stijn van der Loo, de winnaar van de vorige editie van de Prijzen der Brabantse Letteren. Genomineerd waren ook Eus Roovers met Reus en dwerg en Beitske Bouwman met Portrettensoep.

PUBLIEKSPRIJS
De uit Oosterhout afkomstige Roovers mocht wel de Publiekprijs in ontvangst nemen. De afgelopen maanden konden lezers via de website van LiBra, het Literair Informatiepunt Brabant, stemmen op een van de 59 kandidaten op de lijst. Ruim 2100 mensen brachten hun stem uit. Roovers wist bij de stemming onder anderen Mariolande Kennedy, Victor Vroomkoning, Willem Iven en Corine Naranji achter zich te laten.

Op de website van Libra, www.libralink.nl zijn de juryrapporten te lezen.





Ingezonden persbericht