Schilderijen Jan Roeland van 1997-2007 in Stadgalerij Heerlen


HEERLEN, 20070312 -- De tentoonstelling van 8 maart t/m 27 mei 2007 is samengesteld uit circa 45 schilderijen, waarbij het accent ligt op werken die tussen 1997 en 2007 zijn ontstaan. Om een goed inzicht te kunnen geven in het uitgebreide oeuvre van Roeland, worden ook enkele schilderijen uit de jaren zestig en zeventig getoond.

De Stadsgalerij Heerlen organiseert met regelmaat tentoonstellingen waarin op enigerlei wijze de schilderkunst en haar uiteenlopende opvattingen centraal staan. Geen wonder dus dat Jan Roeland in ons museum op zijn plaats lijkt te zijn.

Jan Roeland (1935, IJsselmuiden) behoort tot de grote kunstenaarsnamen in Nederland en is een schilder `pur sang'. Sinds halverwege de jaren zestig schildert hij heel 'gewone', onpersoonlijke dingen zoals enveloppen, tafels, hamers, planten, eenden en vliegtuigen. Het zijn voorstellingen van een schijnbare eenvoud, opgezet in heldere kleuren en simpele lijnen, die balanceren op het snijvlak van abstractie en figuratie.
Roeland werkt altijd in series; een onderwerp vormt voor hem een onuitputtelijke bron voor een uitgewogen onderzoek naar vorm, kleur en beleving van ruimte. Wat zeker ook tot de verbeelding spreekt, is de intense kleurwerking in zijn schilderijen. De laatste 10 jaar is zijn werk lichter van toon geworden en hier en daar ook niet gespeend van humor.

Jan Roeland woont en werkt in Amsterdam. In 1998 ontving hij de Sandbergprijs. Roeland was gastdocent aan Ateliers 63 en geeft nog steeds les aan o.m. de Rijksacademie te Amsterdam. Zijn werk bevindt zich in vele museale en particuliere collecties.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geĂŻllustreerde uitgave (Ned-Eng) over het werk van Jan Roeland van de laatste 10 jaar. Met tekstbijdragen van beeldend kunstenaar Jan Andriesse en bioloog/schrijver Tijs Goldschmidt.

CKV1-wijzer Speciaal bij deze tentoonstelling is voor middelbare scholieren een uitgebreide CKV1-wijzer ontwikkeld.

Rondleidingen

Het museum organiseert op aanvraag rondleidingen, eventueel in de vorm van een arrangement met koffie of lunch.

Voor meer informatie: 045 5772210 of www.stadsgalerijheerlen.nl





Stadsgalerij Heerlen