Media moeten familiedrama als "moord" betitelen


Bianca Snel: "Mensen met depressie herkennen drama als eigen situatie"

HAARLEMMERLIEDE, 20070312 -- Steeds vaker ziet men in de media het woord 'familiedrama' opduiken. Vaak nadat binnen een gezin met problemen een van de (-of beide) ouders een moord pleegt op de andere gezinsleden om vervolgens de hand aan zichzelf te slaan. Het woord 'familiedrama' dekt nauwelijks de lading. Want net zoals een 'crime passionel' is 'familiedrama' gewoon een ander woord voor moord.

Als therapeut werkt Bianca Snel veel met mensen die door bijvoorbeeld financiële en relationele problemen in de put zijn geraakt. "Het woord 'familiedrama' beschrijft meer de situatie die de moord tot gevolg heeft dan het gruwelijke van de daad zelf", aldus de 31-jarige Spaarndamse coach/therapeute van Praktijk Emergo.

"En dat is waar mensen met soortgelijke problemen zich in herkennen. Zij zien geen uitweg meer en nemen een hele drastische stap, om vervolgens als krantenkop voorzien van het woord 'familiedrama' in het nieuws te komen." zo vervolgt Snel die een specialisatie heeft gemaakt van het behandelen van allerlei depressieve klachten in de relationele sfeer.

Snel beschrijft dat veel depressieve mensen met relationele en financiële problemen zich herkennen in het woord `drama'. Zij zien door de aard van hun problemen geen uitweg en zoeken erkenning dat hun situatie dramatisch is. Erkenning die zij overigens vaak zonder success zoeken.

Zij roept de media dan ook op om het woord 'familiedrama' te vervangen voor 'meervoudige moord', om zodoende de herkenningsfactor bij een hoop mensen weg te nemen. Bianca Snel: "Niemand wil immers als meervoudig moordenaar bestempeld worden in het nieuws. Media hebben wel degelijk een functie in het voorkomen dat depressieve mensen tot een dergelijke actie overgaan."

"Ik hoop dat hierdoor het aantal moorden op kinderen en andere familieleden door mensen die geen uitweg meer zien, zal gaan afnemen", zo besluit Snel.