Ingezonden persbericht




Hoger beroep Schinveld activisten.Van 103, naar 42, naar 19...

Het is al weer ruim een jaar geleden. In de nacht van 7 op 8 januari 2006 vielen enkele honderden manschappen Marreschausee het bezette bos in Schinveld binnen. Doel van de operatie was de weg vrij maken voor de omstreden kap van 6 hectare bos. Dit bos moest wijken voor de aanvliegroute van de naastgelegen NAVO basis Geilenkirchen. De AWACS radar toestellen die daar opstijgen teisteren de omgeving al jaren met extreme geluidsoverlast.

Van de 103 activisten die 8 en 9 januari 2006 werden gearresteerd voor hun verzet tegen de boskap in Schinveld, moesten er vorig jaar 42 naar de rechtbank komen, deels werden ze vrij gesproken en maandag 12 maart 2007 hebben 19 van hen een hogerberoep zaak bij de rechtbank in DenBosch.

De ontruimingsactie was ver van te voren uitgelekt en in die nacht waren vele honderden buurtbewoners en sympatisanten, en zeker een honderdtal milieuactivisten van GroenFront! in het bos. Op grond van een noodverordening werden 103 daarvan opgepakt. Een deel van de GroenFront! activisten had zich verschanst in boomhutten en tunnels, zodat de laatste activist pas 36 uur later het bos verliet.

De noodverordening is omstreden. De gemeenteraad van Onderbanken heeft de noodverording van de interm-burgemeester Zuidgeest unaniem weggestemd. Via een noodprocedure heeft Zuidgeest deze noodverordening door Commisaris van de Koningin Frissen alsnog in werking gezet. Die laatste handeling had volgens Rob Schoonbrood, advocaat van de "verdachten" gepubliceerd moeten worden, maar dat is nooit gedaan. Daarmee is de noodverordening van Frissen niet rechtsgeldig en die van Zuidgeest unaniem weggestemd door de gemeenteraad. Dat zou vervolgens betekenen dat zowel de ontruiming als de arrestaties niet rechtsgeldig zijn en ook voor de laatste 19 vrijspraak betekenen. De rechtbank van Maastricht wilde in eerste instantie deze redeneertrant niet volgen en heeft de 19 activisten tot een voorwaardelijke boete van 250 euro veroordeeld met een proeftijd van 2 jaar.

-----------------------------------------
De rechtzaak dient in de rechtbank van Den Bosch
Maandag 12 maart om 9:30
Advocaat is Rob Schoonbrood uit Sittard