Port of Rotterdam

Eerste paal 's werelds grootste installatie

13-03-2007

Op 12 maart aanstaande zullen burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten en President-Directeur van Shell Nederland B.V. Rein Willems de eerste paal slaan voor Euroloop. Met deze unieke innovatieve installatie voert NMi (Nederlands Meetinstituut) vanaf 2008 kalibraties uit van flowmeters voor aardgas- en aardolietoepassingen.

Door de steeds duurder wordende olie- en gasproducten wordt het nauwkeurig meten hiervan steeds belangrijker. Zeer geringe verschillen in nauwkeurige metingen betekenen in de praktijk besparingen van miljoenen Euro's. Vandaar de noodzaak tot het bouwen van deze voor Europa zo belangrijke testlocatie.
De nieuwe installatie wordt gebouwd in één van de belangrijkste petrochemische clusters ter wereld, temidden van bedrijven als Argos, Shin Etsu en Shell, en zal begin 2008 operationeel zijn. Euroloop wordt een 'showcase' voor nieuwe flowtechnologie en is toegankelijk voor de hele markt. Tevens wordt Euroloop hèt research en trainingscentrum voor technologieën en producten voor het op industriële schaal meten van aardgas en aardolie. Hierdoor wordt de uitwisseling van kennis tussen onderzoek, praktijk en onderwijs sterk bevorderd. Dit versterkt ook de internationale positie van Rotterdam op het gebied van technologisch onderzoek en ontwikkeling.

Wereldwijd uniek aan Euroloop is niet alleen de omvang, maar ook de mogelijkheden van de installaties. Het gedrag van flowmeters kan hier op de allergrootste industriële schaal worden onderzocht, en dat bij verschillende soorten (aard-)gassen en vloeistoffen.

Op 12 maart 2007 zal de eerste paal voor dit omvangrijke project geslagen worden. Om 14.30 uur zal Jan Ridder, algemeen directeur van NMi B.V. de gasten verwelkomen. Aansluitend zal om 15.00 uur de eerste paal worden geslagen door Rotterdams' burgemeester Ivo Opstelten en lid van het Innovatieplatform Rein Willems van Shell. De locatie aan de Petroleumweg 30 in Rotterdam is uitsluitend toegankelijk voor genodigden