Gemeente Waalwijk Waalwijk werkt aan sanering van het Unnaplein

Onder het Unnaplein in Waalwijk bevindt zich een verontreiniging. Dat komt doordat hier vroeger een gasfabriek stond. Op grond van de milieuwetgeving moet de vervuilde grond op enig moment worden verwijderd, een zogeheten sanering. Op dinsdag 13 maart organiseert de gemeente een informatieavond over dit onderwerp.

Situatie
In 1995 is de bovenste laag van het Unna-plein gesaneerd en is het huidige parkeerterrein aangelegd. In 2002 is een sanering uitgevoerd aan de achtertuinen van de woningen aan de Bernhardstraat. Vervolgens is in 2004 besloten dat het plein zelf in principe in 2009 zou worden gesaneerd. Dan zou de herontwikkeling van het winkelcentrum De Els gereed zijn en was aansluitend het Unnaplein aan de beurt.

Start mei 2007
Onlangs heeft de provincie echter gevraagd of de sanering eerder kon worden uitgevoerd. De provincie kan zo een achterstand inhalen in haar bodemsaneringsprogramma. En omdat ook de gemeente voordeel heeft bij een vervroegde sanering, is besloten om gehoor te geven aan het verzoek van de provincie. Wij willen de sanering nu starten in mei 2007.

Voor de sanering is een plan opgesteld dat in januari jl. ter beoordeling naar de provincie is gestuurd. Op basis van hun beoordeling heeft de provincie een ontwerp-beschikking opgesteld, waarmee zij aangeven akkoord te gaan met de sanering.

Wat betekent saneren?
De parkeerplaats en de onderliggende verhardingslaag worden verwijderd. Dan begint de eigenlijke sanering waarbij we de sterk verontreinigde grond verwijderen door tot 1,5 à 2,5 meter diep te graven. Alleen nabij de Stationsstraat graven we tot op een diepte van 4,5 meter. Daarvoor zetten we plaatselijk damwanden. Deze wanden voorkomen dat schade aan gebouwen optreedt. Het geheel wordt vervolgens aangevuld met grond en zo herstellen we de oorspronkelijke situatie.

De werkzaamheden duren circa zes maanden. Daarna wordt gedurende twee jaar grondwater onttrokken om zo ook het verontreinigde grondwater te zuiveren.

Informatieavond 13 maart 2007
Om omwonenden verder te informeren over de werkzaamheden is er een informatieavond op 13 maart 2007 (19.30 uur) in de Nieuwe Raadszaal van het gemeentehuis in Waalwijk.