Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Instelling afschermplicht ter wering van Aviaire Influenza

09 maart 2007 - kamerstuk

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2007/571 9 maart 2007

onderwerp bijlagen

Instelling afschermplicht ter wering van 3785351 Aviaire Influenza Geachte Voorzitter,

In vervolg op de brief van 13 februari 2007 (TK 2006-2007, 28807, nr. 117) van mijn ambtsvoorganger stel ik u met deze brief op de hoogte van de invoering van de afschermplicht voor commercieel gehouden gevogelte in verband met de voorjaarstrek van wilde vogels. Als gevolg van deze voorjaarstrek is er sprake van een toegenomen dreiging van de insleep van het hoogpathogene Aviaire Influenza (AI) van het type H5N1.

De reden dat ik de afschermplicht thans heb ingevoerd, is het feit dat de voorjaarstrek van wilde vogels begin maart een aanvang heeft genomen. De veterinair deskundigen hebben mij aangegeven dat deze vogeltrek het reële risico in zich bergt van insleep en versprei- ding van het zeer besmettelijke hoogpathogene AI-virus van het type H5N1. Op het Afrikaans continent zijn recent AI-uitbraken in Nigeria en Egypte vastgesteld. Via de trekroutes van wilde vogels in het voorjaar staat Europa, en dus Nederland, in verbinding met deze landen. Door het instellen van de afschermplicht wordt getracht contacten Ministerie van Landbouw, tussen gehouden gevogelte in Nederland en wilde vogels gedurende de vogeltrek zoveel Natuur en Voedselkwaliteit mogelijk te beperken. Directie Voedselkwaliteit
en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73 Anders dan vorig jaar en recentelijk in verband met AI-uitbraak in het Verenigd Koninkrijk, Postadres: Postbus 20401 is de afschermverplichting thans nu van toepassing ten aanzien van commercieel 2500 EK 's-Gravenhage gehouden gevogelte. De commerciële pluimveehouders houden immers zeer grote Telefoon: 070 - 3786868 aantallen dieren op relatief grote bedrijfsoppervlakten, terwijl de hobbydierhouderijen Fax: 070 - 3786100 in het algemeen veel kleinschaliger van opzet zijn en daarmee een ander risicoprofiel hebben. Dit laat echter onverlet dat, indien er sprake mocht zijn van gewijzigde veteri- naire omstandigheden die leiden tot een andere uitkomst van deze risicoanalyse, zoals

verontrustende signalen uit de monitoring of verdenkingen van of besmettingen met het AI-virus in Europa, de afschermplicht alsnog voor hobbymatig gehouden dieren kan worden ingesteld.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 9 maart 2007 VD. 2007/571 2

Deze gedifferentieerde benadering sluit aan bij de door mijn ambtsvoorganger in het Algemeen Overleg van 14 februari 2007 over de AI-uitbraak in het Verenigd Koninkrijk uitgesproken verwachting, dat de afschermplicht voor alleen commerciële pluimvee- bedrijven opnieuw zou worden ingesteld als de voorjaarstrek van wilde vogels op gang komt.
De afschermverplichting is niet van toepassing op gevogelte van commerciële pluim- veebedrijven dat korter dan één jaar geleden volledig is gevaccineerd of tijdig is gehervaccineerd.

Commerciële pluimveehouders kunnen kiezen tussen ophokken of het aanbrengen van een constructie die contact met wilde vogels onmogelijk maakt. Daarmee wordt de mogelijkheid gecreëerd om beperkte uitloop te houden en kunnen problemen op welzijnsgebied worden voorkomen. Daarnaast hebben pluimveehouders de mogelijkheid om hun dieren preventief te vaccineren.

Door instelling van de afschermplicht geef ik uitvoering aan de Europese beschikking 2005/734/EG die lidstaten verplicht, op basis van regelmatige risicobeoordelingen, passende en uitvoerbare maatregelen te treffen ter beperking van het risico van insleep en overdracht van het hoogpathogene AI van wilde (trek)vogels naar gehouden pluimvee.

De verplichting voor commerciële houders tot het afschermen van door hen gehouden gevogelte geldt vanaf 7 maart 2007 en is vastgelegd in de hiertoe gewijzigde Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van AI. De Algemene Inspectiedienst (AID) ziet erop toe dat de afschermplicht correct wordt nageleefd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --