INLIA


Amnesty Filmfestival 14-18 maart 26/02/2007

Van woensdag 14 tot en met zondag 18 maart 2007 vindt de 9e editie van het Amnesty International Filmfestival plaats in Amsterdam (Leidseplein) en Den Haag (Filmhuis). Er worden circa 30 speelfilms en documentaires vertoond over mensenrechten en menselijke waardigheid. In verdiepingsprogramma's gaan deskundigen, filmmakers en prominente Nederlanders met elkaar en de bezoekers in gesprek.

True North - Steve Hudson (Duitsland/Ierland/Groot-Brittannië 2006) Wat zijn dat voor mensen, die onder levensgevaarlijke omstandigheden Chinezen Engeland binnensmokkelen? In True North is het antwoord: gewoon een paar vissers, die hun boot dreigen te verliezen. Vier Schotse vissers, een vader en zoon, een maat en een kok, vangen niet genoeg meer om hun boot te behouden. Dan krijgt de zoon in Oostende een pak geld in zijn handen gedrukt. Hij hoeft alleen maar een groep Chinezen over te zetten. De maat vindt het een geweldig idee; de andere twee vertellen ze niks. Maar eenmaal op volle zee teisteren de kou, een verschrikkelijke storm en uitwerpselen het ruim met de immigranten. En één meisje heeft zich elders als verstekeling verschanst. Ondertussen vecht de bemanning zijn persoonlijke gevechten uit. Maar hoe persoonlijk is voor hen de lading? Prachtig acteerwerk (onder meer van Peter Mullan) en spectaculaire scènes op de Noordzee.

New Year Baby - Socheata Poeuv (VS/2006)
Regisseuse Socheata Poeuv werd op nieuwjaarsdag geboren in een Thais vluchtelingenkamp. Haar ouders overleefden de genocide van Pol Pots Rode Khmer en vestigen zich in de Verenigde Staten. Vijfentwintig jaar later onthullen Socheatas ouders een geheim. Als Socheata 25 jaar later met haar familie voor de eerste keer naar Cambodja reist, probeert Socheata haar anders zo zwijgzame ouders aan het praten te krijgen. Beetje bij beetje onthullen haar ouders een lang bewaard gebleven geheim dat verdrongen is door de verschrikkelijkheden die haar ouders in Cambodja hebben meegemaakt.
New Year Baby won de Movies that Matter Award IDFA 2006.

Het 9^e Amnesty International Filmfestival is de tweede editie die wordt georganiseerd door Stichting Movies that Matter. Festivallocaties zijn filmtheaters rondom het Leidseplein (Amsterdam) en Filmhuis Den Haag. Meer informatie, reserveringen en kaartverkoop via www.amnestyfilmfestival.nl en www.moviesthatmatter.nl of via telefoonnummer 020-7733621.