Gemeente Stein


Analyse schriftelijke enquete Oud Stein
05-03-2007

Deze week kunt u de analyse van de antwoorden op de schriftelijke enquête onder de inwoners van Oud-Stein lezen. De analyse betreft de voornaamste aandacht- en knelpunten op het gebied van leefbaarheid. Hieruit zijn de meest in het oog springende uitkomsten geselecteerd om als gesprekspunt te kunnen dienen tijdens de consultatieavond van Oud-Stein.

Deze avond wordt gehouden op woensdag 14 maart aanstaande om 19.00 uur in de Rochushoeve. De zaal is geopend vanaf 19.00 u. Er zal tijdens deze avond aan de aanwezigen worden gevraagd of zij de uitkomst van de enquête kunnen bevestigen of er nieuwe belangrijke aandachtspunten, die met leefbaarheid te maken hebben moeten worden toegevoegd. In een later stadium zal het gaan om de mogelijkheden en kansen voor het dorp tot verbetering van de leefomgeving.

Wilt u deze avond bezoeken meldt u zich dan van tevoren telefonisch aan bij de telefoniste of via info@gemeentestein.nl onder vermelding van infoavond Oud-Stein. U krijgt de uitgebreide versie van de analyse van Oud-Stein thuis gestuurd.

De gesprekspunten van de avond zijn:

1 het woonklimaat (overlast verkeer, jeugd)
2 sociale onveiligheid

3 buurtvoorzieningen

4 activering burgerparticipatie.

In dit artikel wordt per onderwerp ingegaan op de voornaamste conclusies van het onderzoek.

Buurtbeleving
De eigen buurt als woon- en leefomgeving wordt door de bewoners van Oud-Stein gewaardeerd met de hoogste score van geheel Stein, namelijk met rapportcijfer van 7,3. 89% van de bewoners vinden het daar prettig tot zeer prettig wonen. Ruim twee derde vindt dat de mensen in de buurt op een prettige manier met elkaar omgaan. Van de bewoners is 82% het eens met de stelling dat mensen graag in de buurt blijven wonen. Op de vraag of men vindt dat de buurt het afgelopen jaar voor- of achteruit is gegaan liggen die cijfers iets onder de gemiddelden voor heel Stein. 8% antwoordt dat men vindt dat die vooruit is gegaan en 19% is van mening dat er sprake is van achteruitgang. Uit de bevolkingsenquête blijkt dat 81% zich medeverantwoordelijk voelt voor de leefbaarheid in de buurt (gemiddeld voor heel Stein is dat 84%) en 32% geeft aan ook daadwerkelijk actief te zijn om die leefbaarheid te verbeteren.
Van de ondervraagden geeft 45% aan dat er in de woonomgeving geen buurtbewonersorganisatie actief is; 24% geeft aan dat die er wel is en 31% weet het niet. Van de 24% geeft ruim de helft aan (56%) dat zij zich door die buurtbewonersorganisatie voldoende vertegenwoordigd voelen.

Woonklimaat
Het algemeen oordeel over de eigen woning in Oud-Stein is gemiddeld. De ondervraagden geven een 7,7 voor het woongenot. Opvallend is het hoogste aantal eenpersoonshuishoudens. Het aantal huishoudens met kinderen is met 34% het laagst van heel Stein. Ook het aantal bewoners dat 65 jaar of ouder is, is in Oud-Stein het hoogst: 21%.
Een grote meerderheid geeft in de bevolkingsenquête aan beslist niet te willen verhuizen binnen twee jaar; dat is de hoogste score van alle kernen van Stein. Van diegenen die (misschien) wel willen verhuizen is de achterliggende reden de gezondheid en de behoefte aan zorg of de huidige woning/woonbuurt. 59% wil wel graag (elders) in de eigen woonplaats blijven wonen.
Op de vraag of er overlast is, antwoordt 74% van de bewoners uit Oud-Stein bevestigend. Men heeft voornamelijk last van geluid- en stankoverlast, veroorzaakt door verkeer. Ook jongeren op straat geven reden tot overlast. En, net als in de andere kernen van Stein, veroorzaakt ook hier hondenpoep en zwerfvuil veel overlast.

Sociaal klimaat
Ongeveer de helft van de bewoners vindt dat men in een gezellige buurt woont met veel saamhorigheid; dat is meer dan het gemiddelde voor Stein. Drie kwart van de bewoners geeft aan zich gehecht tot zeer gehecht te voelen aan de buurt; dat is hoger dan het gemiddelde voor Stein. De meeste ondervraagden voelen zich thuis bij de mensen in de buurt en veel mensen vinden dat je het goed getroffen hebt als je in Oud-Stein woont. Het laatste cijfer is de hoogste score voor heel Stein.
Een ander aspect dat medebepalend is voor het sociaal klimaat in een kern is het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk. De mate van deelname van de ondervraagden als vrijwilliger in een club, vereniging, kerk, moskee, buurthuis, school of politieke partij is nagenoeg gelijk aan het gemiddelde voor heel Stein.

Veiligheid
Uit de bevolkingsenquête blijkt dat een kwart van de bewoners zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt. Dat cijfer komt overeen met het gemiddelde voor Stein. Op de vraag of men dit gevoel vaak, soms of zelden ervaart, antwoordt 14% van de bewoners dit gevoel vaak te ervaren; dit is de hoogste score van alle kernen van Stein. Verreweg de meeste bewoners ervaren dit gevoel s avonds en dit is voor veel mensen een reden om bepaalde plekken in de buurt te mijden. Oud-Stein kent het hoogste aantal geregistreerde feiten en delicten (per 1000 inwoners) van heel Stein, namelijk 154. Het algemeen oordeel over de verkeerssituatie in Oud-Stein wordt door de bewoners beoordeeld op het gemiddelde (5,7) voor heel Stein.

Voorzieningeniveau
De tevredenheid over de diverse voorzieningen met betrekking tot verkeer en vervoer in de buurt scoort in Oud-Stein gemiddeld. De percentages wijken nauwelijks af van de gemiddelden van Stein totaal; er zijn geen echt opvallende scores. Het gaat hier concreet over voorzieningen als verkeersdrukte, snelheid, parkeergelegenheid, trottoirs en voetpaden, oversteekplaatsen, veiligheid van schoolroutes, fietsvoorzieningen, busverbindingen en voorrangsregelingen.
Kijkend naar de score van de tevredenheid over de individuele voorzieningen valt op dat Oud-Stein op 9 van de 11 items lager scoort dan het gemiddelde. De opvallendste negatieve scores zijn die van de tevredenheid over: speelmogelijkheden voor kinderen groenvoorzieningen, buurt-/gemeenschapshuizen en voorzieningen voor jeugd. Een uitschieter in positieve zin is er wel: men is in Oud-Stein erg tevreden over winkels voor de dagelijkse boodschappen.

De mening over de gemeente Stein
De gemeente Stein wordt als woonplaats door de bewoners van Oud-Stein gemiddeld beoordeeld (6,6). 72% van de bewoners is gehecht tot zeer gehecht aan de gemeente.
Op de vraag of men vindt dat de gemeente het afgelopen jaar voor- of achteruit is gegaan antwoordt 31% dat zij vinden dat die achteruit is gegaan; dat is ruim meer dan het gemiddelde voor Stein, 23%. Van de overige bewoners vindt 11% dat de gemeente vooruit is gegaan. De belangrijkste problemen waar de gemeente mee te kampen heeft zijn volgens de bewoners van Oud-Stein verkeersproblemen, met name parkeerproblematiek en verkeersdoorstroming.

In Oud-Stein vindt 76% van de bewoners dat de gemeente bij het nemen van beslissingen onvoldoende rekening houdt met de wensen van de bevolking; het gemiddelde voor Stein is 74%. Bewoners zien in inspraakmogelijkheden, enquêtes, inschakeling van buurtorganisatie/dorpsraad en referenda vooral mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het beleid en het doen en laten van de gemeente.
Over het gemeentebestuur is 21% van de bewoners tevreden en 23% is ontevreden hierover (dit is gemiddeld voor Stein). Met de stelling het gemeentebestuur moet zich op wijkbijeenkomsten presenteren om in contact te komen met de burger is 85% van de bewoners van Oud-Stein het eens. Met de stelling het gemeentebestuur doet veel om mensen bij bestuur te betrekken is maar 10% van de bewoners van Oud-Stein het eens. Dit is de laagste score van Stein totaal.