Erasmus Universiteit Rotterdam

Boekenweek bij het Leeskabinet

lezing en boekententoonstelling over humor

Het Rotterdamsch Leeskabinet en de Erasmus Universiteit Rotterdam organiseren in de boekenweek diverse activiteiten met het thema "Lof der zotheid: scherts, satire en ironie". Op woensdag 14 maart 2007 houdt prof.dr. Hans Trapman de Leeskabinet-lezing 'Meningen over de Lof der Zotheid: van dubieuze satire tot religieus pamflet'. Aansluitend wordt een tentoonstelling met boeken over humor geopend, een selectie uit de grote collectie van bijna duizend titels die het Leeskabinet in zijn bezit heeft.

Trapman, bijzonder hoogleraar cultuurgeschiedenis, bespreekt de ontvangst van Erasmus' Lof der Zotheid ten tijde van de publicatie in 1540. Hij spiegelt dit aan de hedendaagse problematiek rondom acceptatie van ironie en satire. Trapman is gespecialiseerd in Erasmus en zijn invloed.

Aansluitend aan de lezing vindt de opening plaats van twee tentoonstellingen: Humor bekeken, met boeken uit de humorcollectie van het Leeskabinet, en 'More', van het Rotterdams kunstenaarscollectief Dente, o.a. verwijzend naar Erasmus' vriend Thomas More. Het Rotterdamsch Leeskabinet bezit een grote collectie met literatuur over concept humor. In die collectie is er veel aandacht voor etnisch georiënteerde humor en voor studies naar bepaalde thema's in relatie tot humor, zoals beroepen, dood, kerk. Op tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan humor in de cultuurgeschiedenis, onder meer humor die bestudeerd is door wetenschappers als Erasmus en Sigmund Freud.