Ingezonden persbericht


Persberichten

Zorgtotaal 2007 weerspiegelt actualiteit gezondheidszorg

Publicatiedatum: 08-03-2007

Zorgtotaal vindt plaats van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 maart a.s. in de Jaarbeurs Utrecht. Het gaat om een samenstelling van zes doelgroepgerichte vakbeurzen voor de intramurale- en thuiszorg: Zorg&facilitair, Zorg&technologie, Zorg&verpleging, Zorg&revalidatie, Zorg&voeding en Zorg&personeel. De bekende vakbeurs Zorg&ICT vindt tegelijkertijd plaats. Zorgtotaal volgt de Medica op en profileert zich als vooruitstrevend platform voor de gezondheidszorg. De aanbodzijde binnen de zorgbranche greep de nieuwe opzet van harte aan. Alle vakbeurzen zijn uitverkocht en voor een deel van de beurzen is zelfs een wachtlijst. Bezoekers kunnen een inspirerend evenement tegemoetzien, waarin actuele thema's binnen de gezondheidszorg de hoofdrol spelen.

Compleet en actueel
De actuele ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg, met marktwerking als rode draad, weerspiegelen zich in alle vakbeurzen van Zorgtotaal. Interim project manager Gerard Leeuwenburgh: "Er is niets aan het toeval overgelaten als het gaat om een inhoudelijk compleet verzorgd beursbezoek. Naast het brede aanbod van de exposanten worden thema's en actualiteiten in de zorg vormgegeven in doelgroepgerichte activiteiten, zoals workshops, key note sessies, tafeldiscussies en themapaviljoens." Een voorbeeld daarvan is de presentatie van de IC/OK van de Toekomst, een samenwerking met branchevereniging FHI. Ook wordt het Skills Lab, een praktijklokaal voor verpleegkundigen, ingericht. In samenwerking met Zorg&ICT wordt het Koppelingspaviljoen neergezet, dat een totaalbeeld biedt van ICT-oplossingen in de zorg. Nieuwe ontwikkelingen in de instellingskeuken worden gedemonstreerd in het Kooktheater op Zorg&voeding. Inspiratie voor een optimale inrichting van een instelling is te vinden in de workshops van KleurMerk, verzorgd door Erna Thielen. Elsevier Gezondheidszorg verzorgt een symposium over arbeidsmarktcommunicatie in de zorg, evenals het Zorgvisie WMO symposium. Daarnaast zijn er diverse interessante (gratis) key note sessies, variërend van "Sneller Beter en toch veiliger" tot "Het hart van gastvrijheid: gewoon lekker eten". Het gaat hier om praktijkverhalen om iets van op te steken en mee te doen.

Onderzoek bezoekintentie
Beursorganisator VNU Exhibitions Europe testte onlangs de naamsbekendheid en bezoekintentie onder een aantal sleutelfuncties binnen de bezoekersdoelgroepen van de diverse beurzen. Ook werd in dit onderzoek gevraagd naar thema's die voor de betrokkenen prioriteit hebben binnen hun werkgebied. Het onderzoek werd uitgevoerd bij ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen, onder de functiegroepen directie/zorgmanagers, hoofden inkoop, hoofden voeding, facilitair managers en hoofden personeelszaken. De totale naamsbekendheid van Zorgtotaal als geheel is het hoogst bij hoofden inkoop (74%) en facilitair managers (66%). Bij directies/zorgmanagers is de spontane naamsbekendheid van Zorg&ICT hoger dan van Zorgtotaal. Van de onderzochte groepen geeft 53% van de hoofden inkoop aan Zorgtotaal te zullen bezoeken, bij de facilitair managers is dit 43%, hoofden voeding 33%, directie/zorgmanagers 28% en hoofden personeelszaken 20%. Er is tevens gevraagd naar de primaire belangstelling per beurs. Hieruit kwam naar voren dat b.v. 80% van de respondenten uit de groep hoofd voeding Zorg&voeding als primaire interesse heeft en 71% van de facilitair managers Zorg&facilitair. Bij directie/zorgmanagers en hoofden inkoop kwam een ruimere verdeling naar voren. Leeuwenburgh: "Dit sluit aan bij onze verwachting dat deze functiegroepen in meer beurzen interesse heeft in plaats van in één specifieke beurs. Deze functiegroepen hebben een breder werkveld." Er kwam uit de antwoorden naar voren dat er vanuit directie/zorgmanagers grote belangstelling is voor Zorg&ICT (50%), gevolgd door Zorg&verpleging (21%). Hoofden inkoop tonen de meeste belangstelling voor Zorg&facilitair (47%), eveneens gevolgd door Zorg&verpleging. Opvallende uitkomst was dat hoofden personeelszaken de meeste interesse tonen voor Zorg&facilitair en Zorg&verpleging (in beide gevallen 33%). "Het onderzoek toont aan dat de specialisatie naar deelbeurzen door de doelgroepen positief wordt beoordeeld," aldus Gerard Leeuwenburgh.

Van patiënt naar zorgconsument
In het onderzoek is gevraagd naar prioriteiten binnen de specifieke werkvelden. Binnen alle zorginstellingen ligt de focus op het veranderende klantperspectief dat door marktwerking in een stroomversnelling is gekomen. De patiënt wordt zorgconsument en kan kiezen waar hij zijn zorg vandaan haalt. Klantenbinding en gastvrijheid zijn sleutelwoorden. Van de onderzochte doelgroepen geven directie/zorgmanagers aan de gevolgen van marktwerking voor de eigen instelling hoog op de agenda te hebben. Het efficiënt inrichten van de organisatie om te komen tot het leveren van betere en goedkopere zorg, evenals het concurreren met andere zorgaanbieders zijn hot topics. In dat kader is er grote belangstelling voor ICT-gerelateerde onderwerpen als bijvoorbeeld patiënt-logistieke systemen en spraaktaaltechnologie. Voor hoofden inkoop is de steeds grotere rol die ICT binnen de ziekenhuizen speelt, inclusief de budgettering daarvan, van belang. Daarnaast zijn het leggen van samenwerkingsverbanden met leveranciers en zorgverleners belangrijke onderwerpen. Hoofden voeding zijn eveneens een belangrijke schakel bij het toesnijden van de instelling op klantgerichter werken, o.a. door het ontwikkelen van gastvrijheidsconcepten door bijvoorbeeld het omschakelen van keukensystemen (ontkoppeld koken) en het verbeteren van logistieke systemen. Facilitair managers houden zich bezig met belevingsmanagement en hogere bedrijfsmatigheid. Ook hier wordt samenwerking met andere zorgaanbieders gezocht. Voor hoofden Personeelszaken is het van het grootste belang om klant- en servicegerichte, gemotiveerde medewerkers te werven en te behouden via een goede loopbaanbegeleiding. Alle functiegroepen binnen verpleeg- en verzorgingshuizen geven nieuwe (kleinschalige) woonvormen en hieraan gerelateerde consequenties voor de zorg aan, o.a. domotica toepassingen.

Praktisch
Zorgtotaal vindt plaats van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 maart 2007 in de Jaarbeurs Utrecht. De toegang is gratis na voorregistratie. De toegangsbadge is geldig voor alle beurzen van Zorgtotaal en eveneens voor Zorg&ICT. Informatie over alle vakbeurzen van Zorgtotaal is te vinden op www.zorgtotaal.nl.

===========================================

Noot voor de redactie,