LLiNK

P E R S B E R I C H T
DESMET LIVE OP RADIO 5

woensdag 14 maart 2007
18.00 - 19.50 uur

Radio-café met presentator Francisco van Jole en gasten over kunst, cultuur, politiek en maatschappij. Live vanuit café Desmet in Amsterdam.
---

Hoofdgast: Gerri Eickhof, NOS verslaggever - Deze uitzending staat geheel in het teken van het Amnesty International Filmfestival, en indirect in het teken van de geëngageerde journalistiek. Het is voor journalisten steeds lastiger om in conflictgebieden te verblijven. NOS verslaggever Gerri Eickhof heeft in veel crisis gebieden gewerkt; voormalig Joegoslavië, Rwanda, Burundi, Kosovo en Irak. Francisco van Jole praat met hem over onafhankelijke journalistiek en zijn ervaringen in de conflictgebieden.

The Mark of Cain - De openingsfilm van het Amnesty International Filmfestival wordt vanavond door Francisco van Jole besproken. 'The Mark of Cain' is een uiterst actuele en scherpe film over misdragingen van Britse militairen in Irak. Tijdens het International Film Festival Rotterdam won 'the Mark of Cain' de Movies that Matters Award.

Symposium 'Overleven verplicht' - Op 17 maart 1982 vond een van de meest tragische gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek plaats. In El Salvador werden vier IKON-journalisten waaronder Koos Koster doodgeschoten door soldaten van het regeringsleger. Een kwart eeuw later is het tijd voor een herdenking en een reflectie. Op 17 maart vindt in de Balie in Amsterdam het symposium 'Overleven verplicht' plaats. Mark Broere (journalist Onze Wereld) vertelt aan Francisco van Jole over het symposium.

De toekomst van de geëngageerde journalistiek - Francisco van Jole praat met Gerri Eickhof (NOS Journaal), Marc Broere (Onze Wereld) en Linda Polman (freelance journaliste en schrijfster) over de toekomst van de geëngageerde journalistiek. In een conflictgebied als Darfur worden journalisten niet meer toegelaten en in Afghanistan verblijven journalisten veelal onder de hoede van defensie. Als onafhankelijk journalist is het steeds moeilijker om in een conflictgebied te werken. De vraag van dit gesprek is dan ook:'Heeft de geëngageerde journalistiek nog wel toekomst'?

Vaste onderdelen

Chef culinaire zaken - Teun van de Keuken, chef culinaire zaken, komt regelmatig langs in Desmet Live om nieuws en wetenswaardigheden uit de voedsel industrie te bespreken. Zo besprak hij eerder duurzaam gekweekte gamba's uit Rotterdam, confronteerde hij de presentatoren met de hoeveelheid suiker die ze ongemerkt de hele dag binnen krijgen en onderzocht hij of biologisch eten wel echt zo verantwoord is.

Buitenlandse correspondenten - De Poolse journaliste Malgorzata Bos-Karcwezska praat afwisselend met enkele buitenlandse collega's over LLiNKe thema's in de actualiteit. Zo hoorden we eerder hoe Polen zelf denkt over de toetreding van Poolse arbeiders op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Live-muziek- De muziek wordt vanavond verzorgd door Mummy's A Tree. In 2000 zat de toen nog 4 muzikanten in de finale van De Grote Prijs van Nederland, maar wonnen helaas niet. Na deze teleurstelling besloten ze er in 2001 een punt achter te zetten. Alleen Stefan van den Berg, de oprichter van Mummy's A Tree, blijft spelen. In 2005 heeft Frank Antonie zijn entree gemaakt en maakt de tweekoppige band weer muziek voor het publiek. Op 26 maart 2007 verschijnt hun nieuwe single 'Dancing in the light that my baby spreads'.

Elke werkdag is er live-uitzending van 18.00-19.50, afwisselend verzorgd door LLiNK, Humanistische Omroep en IKON. Zie www.desmetlive.nl. U bent van harte welkom Desmet Live bij te wonen in café Desmet, Plantage Middenlaan 4a, Amsterdam (nabij Artis).

Desmet Live is een programma van LLiNK , de Humanistische Omroep en IKON. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT