Gemeente Den Haag

Op 14 maart plant wethouder Rabin Baldewsingh vier kastanjebomen op de Korte Vijverberg. Eind 2005 zijn op deze locatie vier kastanjebomen gekapt omdat zij ernstig waren aangetast door de bloedingsziekte. Deze bomen bepaalden in belangrijke mate het historische stadsgezicht op deze plek. De gemeente Den Haag heeft besloten hier een proef te doen met het planten van nieuwe kastanjebomen. Op andere locaties in de stad worden geen nieuwe kastanjebomen geplant, totdat de resultaten van deze proef bekend zijn.

De kastanjebomen blijken een hogere weerstand te hebben tegen de bloedingsziekte, wanneer de bodem is verrijkt met schimmeldominante compost. Dit komt uit onderzoek van de landelijke werkgroep Aesculaap. Op de Lange Vijverberg is de bodem van de kastanjebomen verrijkt met schimmeldominante compost. Deze kastanjebomen vertonen geen of lichte sporen van de bloedingsziekte. "Wij hebben goede hoop dat deze bestrijdingsmethode voor de kastanjebloedingsziekte helpt. Daarom doen we op deze prominente locatie in de stad een proef met nieuwe kastanjebomen", aldus wethouder Rabin Baldewsingh.

Onderzoeksresultaten bespuitingen
In het voorjaar van 2006 zijn in Den Haag drie bestrijdingsmethoden voor de kastanjebloedingsziekte getest. Het betrof het bespuiten van de kastanjebomen met een biologisch preparaat uit Nieuw Zeeland, phytotherapie uit India en bespuitingen met compostthee. In de compostthee zijn belangrijke schimmels voor de bomen opgelost en de kennis voor deze methode is voor een belangrijk deel afkomstig uit India. Op de Koningskade, de Scheveningseweg, de Wagenaarweg, Sophialaan en Plein 1813 zijn de resultaten hoopvol. Bij deze kastanjebomen zijn geen uitbreidingen van de ziekte geconstateerd. De onderzoeken worden dit jaar voortgezet. De vrijwilligersgroep Elementree heeft bij enkele onderzoeken het voortouw genomen. De proeven worden wetenschappelijk begeleid door de landelijke werkgroep Aesculaap en dragen bij aan het vinden van een bestrijdingsmethode van de kastanjebloedingsziekte.

Stand van zaken
Ongeveer vijftig procent van de kastanjebomen in Den Haag is aangetast door de bloedingsziekte. De gemeente Den Haag controleert de zieke bomen drie maal per jaar. Uit de controle van afgelopen maand is naar voren gekomen dat 93 kastanjebomen zo ernstig zijn aangetast dat ze gevaar kunnen gaan opleveren. Deze bomen worden daarom nog deze maand gekapt. In het komende plantseizoen worden op de lege plekken nieuwe bomen geplant. Per locatie wordt bekeken welk soort boom het beste in het straatbeeld past.

Meer informatie: www.denhaagg.nl/bomen > ziekten en plagen> bloedingsziekte bij kastanjes