Ingezonden persbericht


Datum 13 maart 2007
Nummer 2007-21

PERSBERICHT

TNO: Werken in 2020 biedt volop kansen voor participatie

TNO onderzoek signaleert belangrijke uitdagingen voor werken in 2020

De arbeidsmarkt van de toekomst biedt veel kansen: er komen veel veranderingen op economisch en maatschappelijk gebied. De opgave voor de komende kabinetsperiode is deze kansen te grijpen. Polarisatie op verschillende terreinen moet worden tegengegaan. Dit beeld schetst TNO in het boek 'De toekomst werkt', dat op woensdag 14 maart 2007 verschijnt op het congres 'Werken in de toekomst. Mens en bedrijf in 2020'. TNO presenteert daar haar visie op de vraag hoe we de belangrijkste uitdagingen op de arbeidsmarkt van 2020 tegemoet kunnen treden.

Positieve grondtoon

De arbeidsmarkt van overmorgen biedt veel kansen: een betere positie voor werknemers vanwege de toenemende vraag op de arbeidsmarkt, door ICT meer mogelijkheden om werk en privé te combineren en meer aandacht voor gezondheid en employability. Organisaties vragen om flexibele, mobiele mensen met netwerkvaardigheden. Het aanbod van personeel wordt steeds diverser. Dit stelt organisaties voor belangrijke uitdagingen op het gebied van personeelsbeleid en human resources. De sociale kant van de organisatie krijgt meer aandacht: individual resources management, leeftijdsfasebewust personeelsbeleid en investeren in de gezondheid van medewerkers zijn hier voorbeelden van. In 2020 is 75% van alle vrouwen aan het werk en zal het toenemende aantal vrouwen op leidinggevende posities een vliegwieleffect hebben.

Andere bewegingen

Naast trends als flexibiliteit en diversiteit signaleert TNO ook een andere beweging: de opkomst van de sociale economie. In een sociale economie kan iedereen meedoen, ook mensen die minder vaardigheden hebben op bv. het gebied van netwerken. Nieuwe vormen van onderlinge solidariteit, creativiteit en duurzaamheid krijgen meer aandacht. Een voorbeeld hiervan is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en het inzetten van gesubsidieerde arbeid voor de lokale gemeenschap. Deze beweging biedt kansen om het risico van polarisatie op het gebied van inkomen, onderwijs en toegang tot de informatiemaatschappij tegen te gaan. Nodig is daarvoor om in de komende vier jaar een aantal urgente problemen, zoals werkloosheid onder ouderen, aan te pakken.

Publicatie en congres

De publicatie 'De toekomst werkt' verschijnt op woensdag 14 maart a.s. en wordt op het congres 'Werken in de toekomst. Mens en bedrijf in 2020' gepresenteerd. Op het congres zullen naast TNO, ook inspirerende sprekers zoals Rob Vinke (Hoogleraar Personeelswetenschappen aan de Nyenrode Business University), René Paas (voorzitter CNV) en Melek Usta (Directeur Colourful People) hun beeld schetsen van de werknemers, de werkgevers en de organisaties van de toekomst.

-------------------------------------

Meer informatie over het onderzoek, het congres 'Werken in de toekomst. Mens en bedrijf in 2020' en over de publicatie: 'De toekomst werkt' Mens en bedrijf in 2020: Christine Algera, communicatieadviseur 06-232 96 046.

Het boek 'De toekomst werkt' is te bestellen bij TNO via info-arbeid@tno.nl en kost ¤25 excl. BTW

Corporate Communicatie TNO
Postbus 6050
2600 JA DELFT

Telefoon 015 269 49 75
Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl