*

Achterstanden IND grotendeels weggewerkt

Nieuwsbericht | 14-03-2007

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft in 2006 bestaande achterstanden in aanvragen weggewerkt, er is een forse daling van het aantal klachten en de beslistermijnen zijn sterk verbeterd. Het aantal naturalisatieverzoeken is in 2006 gestegen ten opzichte van vorig jaar (van 21.300 naar 28.200) maar er zijn bij de behandeling van naturalisatieaanvragen vanuit Nederland geen achterstanden. De verplichte naturalisatieceremonie is met succes ingevoerd.

In ruim 90% van de zaken is de IND er in geslaagd binnen de gestelde termijn te beslissen. Langdurige asielaanvragen bij de IND horen hiermee tot het verleden. Het in gang gezette
vernieuwingsprogramma IND bij de tijd heeft in belangrijke mate bijgedragen aan deze kwaliteitsverbetering.

Ook zijn in 2006 de mogelijkheden om als kennismigrant in Nederland te werken verder uitgebreid. Vorig jaar is het aantal aanvragen van kennismigranten meer dan verdubbeld t.o.v. het jaar 2005. Verder is per 15 maart 2006 de Wet Inburgering Buitenland in werking getreden. Voor de aanvragen van een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) in het kader van gezinshereniging en gezinsvorming betekende dit een daling van ongeveer 20%.