Ondervoeding in ziekenhuizen kost ruim 300 miljoen
14.03.2007 / 00:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Creative venue

Creative venue

Ziekenhuizen regio Den Haag starten grootschalig proefproject OHRA pakt ondervoeding patienten in ziekenhuizen aan

Zorgverzekeraar OHRA gaat participeren in twee projecten die ondervoeding in ziekenhuizen moeten terugdringen. In samenwerking met het HagaZiekenhuis in Den Haag en 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer wordt het komend jaar een recent ontwikkelde aanpak getest. Zieke mensen eten vaak lange tijd te weinig, met als gevolg dat zij ondervoed raken. In slechts een kwart van de gevallen wordt dit tijdig gesignaleerd. Met een gerichte screening voor behandeling en na de operatie blijkt ondervoeding echter goed te kunnen worden opgespoord en aangepakt. Wanneer daarna de ondervoeding gericht wordt aangepakt, kan een patiënt een behandeling of eventuele operatie beter doorstaan.

OHRA verwacht met het project ook beter inzicht te krijgen in de kwaliteitseisen die aan ziekenhuizen gesteld mogen worden op dit vlak. De uitkomsten kunnen mogelijk worden doorvertaald naar nieuwe normen bij toekomstige zorgcontractering. Ondervoeding in ziekenhuizen is een veel voorkomend probleem. Afhankelijk van het ziektebeeld is 30 tot 85% van de patiënten bij opname al in meer of mindere mate ondervoed door gebrek aan vitaminen, eenzijdige voeding of anderszins.

OHRA neemt een groot deel van de financiering van de projecten voor haar rekening omdat de verzekeraar van mening is dat binnen de zorgsector meer aandacht moet komen voor de kwaliteit van voeding. Pierre de Rooij, directeur OHRA Zorg & Inkomen: 'Dit is een goed voorbeeld van preventief ingrijpen. Een relatief kleine aanpassing in de voedingsprogramma's en betere voorlichting aan de consument, heeft direct een groot effect op de toestand en de herstelperiode van de patiënt'.

Behandeltraject verbeteren
De betrokken ziekenhuizen denken dat deze nieuwe aanpak zal bijdragen aan een sneller herstel van patiënten met een hoog risico op ondervoeding. De aanpak wordt getest en geëvalueerd bij verschillende patiëntengroepen; het HagaZiekenhuis richt zich op het poliklinisch screenen van patiënten van de afdelingen hemato-oncologie (bloedkanker), longoncologie en COPD, 't Lange Land Ziekenhuis op patiënten die een grote buikoperatie moeten ondergaan.

Op de polikliniek in het HagaZiekenhuis wordt door middel van een vragenlijst in beeld gebracht of de patiënt in de afgelopen periode veel gewicht verloren heeft. Is er sprake van een hoog risico op ondervoeding dan wordt de patiënt doorverwezen naar de diëtist. De diëtist zal aan de hand van de inname en het verbruik van voedingsstoffen bepalen of de patiënt extra voeding nodig heeft. In sommige gevallen zal hierbij gebruik worden gemaakt van speciale drinkvoeding.

't Lange Land Ziekenhuis gaat gebruik maken van een zelfde vragenlijst. De patiënt wordt voorafgaande aan de operatie gestimuleerd zo goed mogelijk te eten. Is er sprake van hoog risico op ondervoeding, dan zal de diëtist de voedingsinname met de patiënt evalueren. Indien nodig zal de voeding aangevuld worden met een drinkvoeding of sondevoeding. De patiënt mag tot kort voor de operatie nog eten en krijgt vlak voor de operatie een koolhydraatrijke drinkvoeding aangeboden. Na de operatie wordt zo spoedig mogelijk gestart met sondevoeding om de patiënt in goede conditie te houden en zo herstel te bevorderen. Beide projecten worden in de uitvoering ondersteund door Nutricia.

Sneller beter en kwaliteitswinst
De projecten in de Haagse regio zijn zonder meer actueel: ondervoeding is met ingang van dit jaar een prestatie-indicator geworden voor de zorginstellingen in het kader van het programma Sneller Beter (www.snellerbeter.nl). Dit programma is opgezet om de transparantie, doelmatigheid en kwaliteit in de curatieve zorg te stimuleren.

De Rooij: 'Voor de ziekenhuizen ligt hier echte kwaliteitswinst. Het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat adequate voeding rondom een operatie zeer belangrijk is voor sneller en beter herstel. Ondervoeding kan tot een negatieve gezondheidsspiraal leiden zoals langere opnameduur, verhoogd medicijngebruik, toename van de zorgcomplexiteit en afname van de kwaliteit van leven. Elk initiatief dat deze spiraal helpt doorbreken moedigen wij als verzekeraar aan.'

OHRA kan nog geen uitspraak doen of beter en sneller herstel ook tot kostenbesparingen leidt: 'Het gaat ons primair om de kwaliteit die haalbaar is. Als dit project een succes blijkt, dan zullen we bij contractering van ziekenhuizen zeker ook gaan letten op de inspanningen die zij zich op het terrein van ondervoeding getroosten. En hieronder rekenen wij ook de voorlichting aan patiënten'.

Meer informatie over dit project is beschikbaar via Paula Harte, p.harte@creativevenue.nl, telefoon 020 45 25 225.