D&A medical group introduceert de D&A Starter Kit Kwaliteit 14.03.2007 / 00:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: D? medical group b.v.

D? medical group b.v.

D&A medical group introduceert de D&A Starter Kit Kwaliteit

Een toolkit die ziekenhuizen professioneel ondersteunt in het zelf bouwen van een integraal kwaliteitssysteem, dat is kort gezegd de D&A Starter Kit Kwaliteit. In deze D&A Starter Kit Kwaliteit zitten complete procesbeschrijvingen die deel uitmaken van het referentiemodel ziekenhuizen; en effectieve hulpmiddelen, zoals een draaiboek. Daarnaast biedt de D&A Starter Kit Kwaliteit standaard persoonlijke dienstverlening. Het referentiemodel is door D&A medical group samen met Gelre Ziekenhuizen ontwikkeld.

Praktijk
Regels en richtlijnen maken het voor ziekenhuizen noodzakelijk maatregelen te treffen om kwaliteit vast te leggen en te borgen. Ook hebben ziekenhuizen te maken met veranderende normen en waarden, zoals een mondige en veeleisende patiënt. Door o.a. de vergrijzing ontstaat een grotere zorgbehoefte. Deze behoefte vraagt om meer efficiëntie. De marktwerking in ziekenhuizen leidt tot een 'shoppende' patiënt. De noodzaak om kwaliteit in de zorg op een goede wijze vast te leggen en te borgen is dus groot.

Integraal kwaliteitssysteem
Daarom heeft D&A medical group samen met Gelre Ziekenhuizen de D&A Starter Kit Kwaliteit ontwikkeld, zodat ieder ziekenhuis zelf snel een 'integraal kwaliteitssysteem' kan bouwen. Met een 'integraal kwaliteitssysteem' is bedoeld een systeem waarin (afdelings)processen, normen, rollen en (kwaliteits)documenten aan elkaar gekoppeld zijn. De D&A Starter Kit Kwaliteit biedt naast de procesbeschrijvingen van de gewenste afdeling(en), een aantal dagen adviesondersteuning. Ook is de Starter Kit voorzien van verschillende hulpmiddelen die de voorbereiding en uitvoering van een project ondersteunen.

Referentiemodel
De genoemde procesbeschrijvingen maken onderdeel uit van het referentiemodel ziekenhuizen. De huidige versie van het referentiemodel bevat alle afdelingen die voor een initiële NIAZ accreditatie verplicht zijn. Het referentiemodel kan gezien worden als een soort startpunt waarop ziekenhuizen verder kunnen bouwen bij het in kaart brengen en beschrijven van de processen in hun instelling. Dit proces ervaren ziekenhuizen veelal als een lastige stap; het kost veel tijd, er is onvoldoende capaciteit, de kennis en ervaring zijn beperkt. De ervaring leert echter dat 75% van een procesbeschrijving te hergebruiken is, waardoor het beschrijven van processen sneller en gemakkelijker gaat.

Demonstratie van het kwaliteitssysteem tijdens vakbeurs Zorg & ICT Het referentiemodel is nieuw voor de ziekenhuiswereld. Om ziekenhuizen een stuk vrijheid en flexibiliteit te bieden is het referentiemodel leverbaar in diverse 'smaken'. Het model kan worden ingelezen in verschillende systemen. Hiertoe werkt D&A medical group nauw samen met Pallas Athena (stand 4.A143), Mavim (stand 3.B129) en The Competence Group (stand 4.B099). Tijdens de vakbeurs Zorg&ICT van 14 t/m 16 maart 2007 te Utrecht is op de stands van de genoemde bedrijven een demonstratie te zien van het integrale kwaliteitssysteem.


Noot voor de redactie,