Gemeente Duiven


Duivenaren sporten graag

---

lopende Promo Logo Pro Sport

Tussenmeting 2006 Duiven Pro Sport:
Sport en bewegen kent een hoge deelnamegraad in Duiven

In januari 2003 is de gemeente Duiven gestart met het breedtesportproject Duiven Pro Sport. In totaal zullen acht deelprojecten worden uitgevoerd tot en met 2008. Zowel bij de aanvraag van het breedtesportproject als bij de uitvoering, is de Gelderse Sport Federatie (GSF) betrokken. Door de GSF worden dan ook bij aanvang en na afloop van het zesjarige project (gratis) metingen uitgevoerd. Deze metingen onderzoeken welke resultaten het project heeft geboekt op de sportdeelname in de gemeente en of er effecten meetbaar zijn.

Om halverwege de projectperiode van Duiven Pro Sport al zicht te krijgen op de ontwikkelingen heeft de gemeente Duiven de GSF verzocht ook tussentijds vergelijkbaar onderzoek te verrichten. Er zijn vragenlijsten verzonden aan 1.500 inwoners van de gemeente, die een afspiegeling vormen van het inwonersbestand van de gemeente voor wat betreft de verdeling in leeftijdscategorieën. Er zijn in totaal 493 vragenlijsten ingevuld retour gekomen. Dit is een respons van 32,9%. Statistisch gezien mogen er bij een respons van 25,7% (=385 geretourneerde vragenlijsten) betrouwbare conclusies getrokken worden. Bij de nulmeting bedroeg de respons 25,7%. De respons is echter nogal ongelijk verdeeld over de leeftijdscategorieën. Met name tussen 25 en
34 jaar is de respons erg laag! Deze groep heeft nauwelijks invloed op de totaalresultaten. De resultaten zullen met name beïnvloed worden door de jeugd van 6 t/m 17 jaar. Daarnaast zijn onder diverse organisaties (sportverenigingen, scholen, wijk- en buurtwerk) aparte vragenlijsten verspreid.

Resultaten tussenmeting 2006

Sportfrequentie en sportparticipatie

Tabel Sportfrequentie (landelijk en Duiven)

Zie het origineel

Het exact aantal keren dat de respondenten uit Duiven hebben gesport in die 12 maanden, wordt sportfrequentie genoemd. Hierbij worden respondenten, die minder dan 12 keer per jaar aan sport doen, geen sporters genoemd. Zijn de respondenten 12 x of meer actief op sportgebied, dan worden zij, volgens de landelijke Richtlijn sportdeelname onderzoek (RSO), als sporter aangemerkt.


* Uit de tabel Sportfrequentie is o.a. af te lezen dat:het aantal respondenten in 2006, dat geen sport beoefent, is in Duiven fors lager dan landelijk en is ten opzichte van de meting in 2003 nog verder gedaald.

* ook het aantal mensen dat 1 tot 2 x per week sport (60 t/m 119 keer) ligt in Duiven fors boven het landelijke beeld en is ten opzichte van 2003 nog licht gestegen.

* het aantal mensen dat meer dan 2 keer per week (120 keer en meer) sport was in 2003 in Duiven al flink hoger dan landelijk, maar is in 2006 nog sterk gestegen ten opzichte van de meting in 2003.

Omdat dit voornamelijk de mensen zijn, waar sportverenigingen `het van moeten hebben' (training en wedstrijd), lijkt dit een positieve ontwikkeling.

Sportparticipatie

Tabel Sportparticipatie (landelijk en Duiven)

Zie het origineel

Populariteit van sporten

Tabel Populariteitsrangorde takken van sport

Landelijk 2002 Duiven 2003 Duiven 2006
Zwemsport Zwemsport Fitness conditie
Wandelsport Wielrennen/mountainbiken/ toerfietsen Zwemsport Fitness conditie Fitness/conditie Veldvoetbal
Hardlopen/joggen/trimmen Wandelsport Wielrennen/mountainbiken/ toerfietsen
Wielrennen/mountainbiken/
toerfietsen Veldvoetbal Tennis

Wanneer de landelijke populariteitsrangorde van de sporten wordt vergeleken met de rangorde van de gemeente Duiven dan zijn er veel overeenkomsten te ontdekken. De landelijke tendens is dat individualisering in de sport steeds meer toeneemt. In de gemeente Duiven is dit ook waar te nemen. Alleen veldvoetbal vormt hierop een uitzondering. Waar deze sport in de landelijke top vijf niet voorkomt, is deze teamsport in de gemeente Duiven nog steeds zeer populair.

Ten opzichte van 2003 is de wandelsport uit de Duivense top 5 verdwenen. Deze plaats is overgenomen door tennis. Ook fietsen lijkt aan populariteit te hebben ingeboet ten gunste van veldvoetbal. Dit verschil kan mogelijk worden veroorzaakt door het relatief grote aandeel dat jongeren tot 25 jaar in de uitkomsten hebben.

Kortom, Duivenaren sporten graag.

afbeelding slogan Sport is voor iedereen