Provincie Flevoland



Innovatiebeleid provincie goed op koers

Omdat Schaap Shipcare inmiddels symbool staat voor de Flevolandse innovatiekracht overhandigde gedeputeerde Andries Greiner (EZ) het eerste exemplaar van het RITP-verslag aan Liesbeth Schaap, mede-directeur van Schaap Shipcare. Bij wijze van waardering schonk Liesbeth Schaap de gedeputeerde twee schaalmodellen van de Volvo Ocean-raceboten. Het tweede exemplaar is bestemd voor Greiners collega Harry Dijksma, verantwoordelijk voor het Europees programma.

In het Regionaal Innovatie- en Technologieplan Flevoland 2002-2006 (RITP) is in 2002 vastgesteld hóe de regio, onder regie van de provincie Flevoland, het innoverende vermogen van het Flevolandse bedrijfsleven wil helpen versterken. De planperiode loopt ten einde en in verband daarmee presenteert de provincie nu een brochure waarin de resultaten staan beschreven. Andries Greiner (EZ): "De resultaten tonen aan dat we goed bezig zijn maar dit betekent niet dat we er nu zijn. Veel ontwikkelingen zijn nog in volle gang en moeten ook in de toekomst bijdragen aan een duurzame economie voor Flevoland."

Om de kansen op het gebied van kennis en innovatie in het MKB beter te benutten heeft de provincie, vaak met steun van de Europese Unie, mogelijkheden gecreëerd om innovatie bij regionale bedrijven financieel te ondersteunen. Voorbeelden zijn de Technologische Milieu-innovatie-regeling (TMI) en participatiefondsen zoals het MKB-Fonds en Technofonds.

Toonaangevende Flevolandse bedrijven zoals Schaap Shipcare, Flevobike, Pepscan en Bloksma hebben aldus innovatieve projecten kunnen realiseren. Ook is technologische samenwerking en kennisuitwisseling tussen bedrijven gestimuleerd en is het aantrekkelijker gemaakt om externe kennisbronnen te benutten. Dit is vaak gebeurd in samenwerking met de Kamer van Koophandel, Syntens en de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland.