Commissariaat voor de Media

Commissariaat consulteert sector over nieuwe regels toetsing neventaken en nevenactiviteiten bij publieke omroep 14 maart 2007

Het Commissariaat voor de Media heeft de nieuwe regels voor de toetsing van neventaken en nevenactiviteiten ter consultatie voorgelegd aan de sector. Het nieuwe beleidskader voor de toetsing van neventaken is voorgelegd aan de regionale en lokale publieke omroepen, terwijl voor de nieuwe beleidsregel voor de toetsing van nevenactiviteiten de publieke omroepen worden geconsulteerd. De nieuwe regels zullen na de consultatieronde definitief worden vastgesteld.

Het beleidskader voor de toetsing van neventaken beschrijft aan welke voorwaarden een neventaak van een publieke lokale of regionale omroep moet voldoen en op welke wijze een omroep een voorgenomen neventaak moet aanmelden en onderbouwen. Uitgangspunt is dat de voorwaarden die gelden voor de wettelijke taakopdracht van de omroep (artikel 13c Mediawet) ook gelden voor de neventaken omdat die mede invulling geven aan die taakopdracht. De wetgever heeft bepaald dat neventaken dienen te voldoen aan de democratische, sociale en culturele behoeften van de samenleving. Ook mogen lokale en regionale publieke omroepen voortaan pas neventaken verrichten als deze vooraf zijn goedgekeurd door het Commissariaat.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe beleidsregel voor nevenactiviteiten is de verruiming van de zogenaamde relatietoets; houden activiteiten verband met, of staan zij ten dienste van de hoofdtaak van een omroep. De verruiming houdt in dat activiteiten die dienen om de betrokkenheid van het publiek bij het programma, de omroep of de publieke omroep als geheel te vergroten, voortaan worden geacht een relatie te hebben met de hoofdtaak van de omroep. Hetzelfde geldt voor activiteiten die de innovatie van het programma bevorderen. Hierdoor zal naar verwachting het aantal toegestane nevenactiviteiten gaan stijgen.

De nieuwe beleidsregel voor nevenactiviteiten gaat, samen met een nog in voorbereiding zijnde beleidsregel verenigingsactiviteiten, de Richtlijn neven- en verenigingsactiviteiten publieke omroep 1999 vervangen. Voor activiteiten die nog onder het oude regime zijn aangemeld en waarover nog een besluit moet worden genomen, is in de nieuwe beleidsregels een overgangsbepaling opgenomen.