AutoRai

Kia ceeâd Sporty Wagon primeur op AutoRAI 2007

(3/14/2007)
Tijdens de 77e Salon de lâAutomobiles in Genève heeft de Kia ceeâd Sporty Wagon in productierijpe vorm zijn wereldpremière beleefd. Tijdens de AutoRAI kent deze speciaal voor de Europese consument ontwikkelde stationwagon zijn Nederlandse debuut.

Cor Baltus, Managing Director van Kia Nederland: âUiteraard zijn wij zeer verheugd op de Kia-stand in de Westhal een regelrechte primeur voor ons land te kunnen presenteren. De nieuwe Kia ceeâd vijfdeurs hatchback is bijzonder goed ontvangen door pers en publiek en het model geniet inmiddels een behoorlijke populariteit. Nu wordt de ceeâd-familie na de zomer uitgebreid met de introductie van de Sporty Wagon, voorzien van een unieke, verlengde achterklep voor een maximale toegankelijkheid van de bagageruimte. Onze verwachtingen zijn dan ook hooggespannen met betrekking tot het verkoopsucces in Nederland van de ceeâd-modelreeks. Zeker ook omdat na de Sporty Wagon eind dit jaar het derde model, de sportieve driedeurs ceeâd Sporty Hatch, zijn opwachting zal maken.â
De speciaal voor de Europese consument ontwikkelde Kia ceeâd vijfdeurs hatchback blijkt al immens populair te zijn. Nu wordt de ceeâd-familie uitgebreid met de introductie van de Sporty Wagon, die begin maart in productierijpe vorm zijn wereldpremière beleefde op de 77e Salon de lâAutomobiles in Genève. Cor Baltus, Managing Director van Kia Nederland: âDe nieuwe ceeâd-reeks is voor Kia van groot belang. De serie is gestart met de vijfdeurs versie eerder dit jaar, en met de komst van de Sporty Wagon in september en de sportieve driedeurs Sporty Hatch-uitvoering in december zal ons modelprogramma enorm uitgebreid zijn. Dit nieuwe trio markeert weer een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Kia en is de start van een nieuw tijdperk. Wij zijn verheugd de ceeâd Sporty Wagon nu al aan het Nederlandse publiek te kunnen presenteren.â

De nieuwe Kia ceeâd Sporty Wagon behoudt alle kenmerken van de ceeâd hatchback, maar biedt de consument extra handigheid en veelzijdigheid, met een unieke, verlengde achterklep, terwijl met de stilistisch en fraaie verschijningsvorm een echt sportief gevoel behouden blijft. Terwijl het rijgedrag, de handling en de prestaties op hetzelfde hoge niveau staan als die van de hatchback, zal de Sporty Wagon ook beschikbaar zijn met dezelfde uitgebreide reeks motoren en specificaties als het zustermodel. âDe Sporty Wagon zal zeker huidige Kia-klanten aanspreken en consumenten aantrekken die ons merk nog niet eerder hadden overwogen,â aldus Cor Baltus.

De 4,5 meter lange ceeâd Sporty Wagon heeft een ongebruikelijk lange wielbasis en wordt in zijn klasse toonaangevend op het gebied van passagiers- en bagageruimte. Bovendien zal hij een hoog uitrustingsniveau en state-of-the-art actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen bieden. Klanten in Europa kunnen kiezen uit een brede serie Sporty Wagons, met vier uitrustingsniveaus (X-pect, X-tra, X-ecutive en X-clusive), vijf motoren, een handgeschakelde of automatische transmissie en een omvangrijke serie optionele accessoires.

Gebaseerd op een uitstekend hatchback ontwerp
Het trio Kia ceeâd-modellen werd tegelijkertijd ontwikkeld, waardoor de nieuwe Sporty Wagon beschikt over dezelfde hoogstaande technologie als de hatchback. De Sporty Wagon is een compleet nieuw ontwerp, met een andere carrosseriestructuur, zijn eigen onderscheidende styling en een speciaal ontworpen, verlengde achterklep waardoor de bagageruimte gemakkelijk toegankelijk is.

Terwijl de wielbasis met 2.650 mm hetzelfde is gebleven, is de totale wagenlengte met 235 mm toegenomen om de laadcapaciteit en de veelzijdigheid te bevorderen. Die extra lengte is terug te vinden achter de achterwielen, terwijl ook de hoogte met 10 mm is toegenomen. De bagagecapaciteit is gegroeid naar 534 liter â met de lading opgestapeld tot de onderkant van de achterruit, inclusief de standaard, beklede opbergvakken van 55 liter onder de laadvloer. Hiermee wordt het laadvermogen van de hatchback met bijna 200 liter overtroffen.

Met de in een 60/40-verhouding deelbare achterbank neergevouwen, bedraagt de inhoud van de bagageruimte maar liefst 1.664 liter, 300 liter meer dan de ceeâd hatchback in dezelfde configuratie. De maximum laadcapaciteit van de ceeâd Sporty Wagon meet maar liefst 50 tot 60 liter meer dan die van de belangrijkste concurrenten in het C-segment.

Hoewel capaciteit, praktische toepassingen en veelzijdigheid belangrijke aankoopargumenten zijn voor autokopers, is de vormgeving binnen het hoogst competitieve C-marktsegment ook van groot belang. Dankzij het feit dat het ontwerp al vanaf het begin werd betrokken in het creatieve proces van de ceeâd, heeft de Sporty Wagon een op zichzelf staand uiterlijk, waarbij er duidelijke overeenkomsten te zien zijn met de overige ceeâd-modellen.

Van de neus tot de B-stijlen delen de hatchback en de wagon dezelfde componenten, - de achterportieren zijn zelfs hetzelfde - maar de wagon heeft onderscheidende Z- vormige achterstijlen en L-vormige achterlichtunits die de wagon samen met de toegenomen lengte een heel andere verschijning geven.

Volledig nieuwe, unieke âup and awayâ achterklep De achterklep van de ceeâd Sporty Wagon is volledig nieuw, uniek in het C-segment, en ontworpen om een uitstekende toegang tot de bagageruimte te verschaffen. Vergeleken met de ceeâd hatchback zijn de scharnieren 225 mm naar voren geplaatst en de achterklep is met eenzelfde afstand tot in de daklijn verlengd. Door de scharnieren verder naar voren te plaatsen kan de achterklep veel verder worden geopend. Daardoor kan de gebruiker dichterbij de auto staan en kan de achterklep ook worden geopend wanneer er weinig parkeerruimte is.

Het volledig nieuwe ontwerp van de achterklep zorgt er voor dat de Kia ceeâd Sporty Wagon één van de meest toegankelijke bagageruimten heeft in het C-segment. De lengte van de opening is 135 mm groter dan de ceeâd vijfdeurs hatchback en met 965 mm is deze de grootste in zijn klasse. De diepte van de opening bedraagt 855 mm (225 mm meer dan de hatch), waardoor gebruikers het gemak zullen ondervinden om bagage in te laden zonder daarvoor ver voorover te hoeven bukken.

De laadruimte heeft (met de rugleuning van de achterbank overeind) een lengte over de vloer van 1.021 mm, 764 mm ter hoogte van de ruitlijn, is tussen de wielkasten 1.040 mm breed en 1.070 mm breed aan de achterkant van de auto.

Moderne diesel- en benzinemotoren
Voor de nieuwe ceeâd Sporty Wagon biedt Kia haar klanten dezelfde keus uit vijf Euro 4 motoren en transmissies als voor de hatchback. De vermogensafgiften variëren van 109 tot 143 pk, waarvoor onder andere de compleet nieuwe, snel reagerende 1.6-liter dieselmotor verantwoordelijk is, die door Kia in Slowakije wordt geproduceerd.

Kopers van een Sporty Wagon kunnen een motor- en transmissiecombinatie kiezen die het beste past bij hun levensstijl en hun rijgewoonten. Het is de verwachting van Kia dat bijna de helft van de ceeâd-kopers (48%) zal kiezen voor de dieselmotoren, terwijl 95% van de kopers waarschijnlijk zal gaan voor een handgeschakelde versnellingsbak.

Diesel met meer vermogen en een lager brandstofverbruik De volledig nieuwe 1.6-liter CRDi 16-kleps diesel beschikt over een elektrisch aangedreven turbocharger met variabele geometrie (VGT) voor een levendig prestatiekarakter en lage uitlaatemissies. Het vermogen en het koppel zijn met respectievelijk 115 pk (84,6 kW) en 255,2 Nm (26,0 kg/m) uiterst concurrerend.

Consumenten die nog betere prestaties verlangen kunnen kiezen voor de verbeterde 2.0-liter CRDi dieselmotor. Deze SOHC 16-kleppen CRDi-motor beschikt ook over de tweede generatie common-rail technologie alsmede VGT, waardoor er een vermogen van 140 pk (103 kW) beschikbaar is en een trekkracht van maximaal 304 Nm (31 kg/m) wordt geleverd. De handgeschakelde transmissie bij deze motor beschikt standaard over zes versnellingen.

Keuze uit drie benzinemotoren
De Kia ceeâd Sporty Wagon kan ook worden besteld met drie uiterst competitieve zestienkleps benzinemotoren â alle drie uitgerust met de prestatieverhogende CVVT-technologie (continue variabele kleptiming) en een opgewaardeerde elektronische multi-point brandstofinjectie.

Alle drie motoren (1.4, 1.6 en 2.0) worden standaard geleverd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De 1.4-liter motor levert een maximum vermogen van 109 pk (80,2 kW). De 1.6-liter unit produceert 122 pk (89,7 kW). Voor de ultieme prestaties in een ceeâd Sporty Wagon met benzinemotor is er de keuze voor de compacte DOHC 1.975 cc benzinemotor van Kia die maar liefst 143 pk (105,2 kW) levert.

Vloeiend schakelen, de optie voor een automaat
Een handgeschakelde transmissie behoort tot de standaarduitrusting van de ceeâd. Daarnaast zullen twee benzineversies (1.6 en 2.0) leverbaar worden met een automatische versnellingsbak.

De automaat in de ceeâd is een elektronisch gestuurde viertraps versnellingsbak, die zorgt voor een uitstekend schakelgedrag en die zich ook aanpast aan de individuele rijstijl van de bestuurder.

Aandrijflijnen Kia ceeâd Sporty Wagon

Type

Inhoud

Vermogen

Koppel

Transmissie

Diesel


1.6

115 pk

255 Nm

5-versn


2.0

140 pk

304 Nm

6-versn

Benzine


1.4

109 pk

137 Nm

5-versn


1.6

122 pk

154 Nm

5-versn/4-versn auto


2.0

143 pk

186 Nm

5-versn/4-versn auto

Interieur ontworpen om de gebruiker een goed gevoel te geven Het ontwerp van het interieur van de ceeâd is zo goed dat potentiële kopers die het portier voor de eerste keer openen en in de ceeâd stappen, zeer onder de indruk zullen zijn. In de ceeâd worden materialen toegepast die nog beter bij elkaar passen, met zachtere oppervlakken en bekleding van een nog hogere kwaliteit.

De scharnieren in de voorportieren van de Sporty Wagon hebben drie standen â de laatste stand kent een extra wijde openingshoek van 70 graden, omdat één van de belangrijkste ontwerpdoelstellingen voor de nieuwe Kia ceeâd het garanderen van een gemakkelijke instap voor en achter was.

Om zijn praktische eigenschappen als wagon optimaal te benutten, beschikt de ceeâd Sporty Wagon over zes verschillende extra praktische details. Vijf daarvan bevinden zich in het bagagecompartiment â een 12V aansluiting in het zijpaneel, dubbele opbergvakken, een ruim opbergvak onder de laadvloer, een afdekscherm en een bagagenet (optioneel). Op het dak kunnen dankzij de dakrails diverse zaken worden vervoerd, zoals fietsen op een fietsendrager, een skibox of een dakkoffer.

Bestuurdergerichte cockpit en bedieningsorganen Hoewel de Sporty Wagon een sterk op familie en lifestyle gericht model is, geniet de bestuurder van het gevoel van een âcompacte en sportieve cockpitâ met het driespakige stuur met dikke rand, een sportief instrumentarium met drie ronde meters, onder een licht welvende dashboardoverkapping en een centrale instrumentconsole die naar de bestuurder is gericht.

Alle bedieningsinstrumenten zijn ergonomisch ontworpen en zodanig geplaatst dat ze zich gemakkelijk onder handbereik van de bestuurder bevinden, terwijl de algehele uitstraling toch elegant is. Er is grote aandacht geschonken aan het gevoel hoe alle bedieningsknoppen functioneren, zodat zelfs het kleinste bedieningsknopje hoogwaardig (en degelijk) aanvoelt.

Comfortabele zitruimte voor vijf personen
De voorstoelen van de ceeâd hebben de vorm van een kuipstoel, waarbij de rugverstelling wordt bediend door een ronde draaiknop. De stoelen, die veelvuldig verstelbaar zijn, hebben brede stoelzittingen en rugleuningen om prima steun te verlenen. De afmetingen van de zittingen zijn genereus, waardoor bestuurders en passagiers van welke lengte of gewicht ook, op een uitstekend zitcomfort kunnen rekenen. Een verstelbare lendensteun is leverbaar voor zowel de bestuurder als de voorpassagier.

Alle Sporty Wagon-modellen zijn voorzien van een in een 60/40-verhouding deelbare achterbank. Om de bagageruimte te vergroten klappen de zittingen naar voren, waarna de rugleuning volledig plat kan worden neergeklapt, naadloos aansluitend op de laadvloer. Wanneer de bank is neergeklapt zijn er opbergplekken aan de onderkant van de zittingen voor de afneembare hoofdsteunen.

Uitgebreide keuzereeks met drie uitrustingsniveaus Tot de standaarduitrusting van de X-pect-modellen behoren: voor-, zij- en gordijnairbags, hoofdsteunen en driepunts veiligheidsgordels voor alle vijf inzittenden, geïntegreerde actieve hoofdsteunen en verstelbare lendensteun voor de bestuurder en de bijrijder, een opbergvak en armsteun in de middenconsole, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare voorruiten, een audiosysteem met vier speakers en bediening op het stuur, plus een geïntegreerd informatiecluster met tripcomputer. Voor de X-tra-uitvoering wordt deze uitrusting nog aangevuld met een handbediende airconditioning.

Uitgebreide keuzemogelijkheden met vier uitrustingsniveaus Kopers van een X-ecutive profiteren van extra
uitrustingsvoorzieningen, zoals elektrisch bedienbare achterramen met automatische up/down functie en veiligheidssensoren, projectiemistlampen vóór, ESP en BAS, klimaatregeling, een centrale armsteun achter, halflederen stoelbekleding, dubbele tweeter speakers vóór en USB, AUX en iPod aansluitpunten.

Kopers van een X-clusive topuitvoering zullen beschikken over een ceeâd die ook nog eens is voorzien van 16 inch lichtmetalen wielen, een volledig lederen interieur, stoelverwarming, een ruitenwisserontdooier, parkeersensoren achter, een automatisch dimmende binnenspiegel, elektrisch inklapbare buitenspiegels en een regensensor.

Sport pack
De Sporty Wagon met âSport Packâ die in Amsterdam zal worden getoond, is voorzien van een speciale radiatorgrille, zwartomrande koplampen en 17-inch lichtmetalen wielen, plus enkele sportieve accenten in het interieur, waaronder aluminium pedalen en een contrasterend grijs stiksel op het stuurwiel, in de stoelbekleding en de middenconsole.

Chassis en onderstel
Net zoals de ceeâd hatchback is de Sporty Wagon uitgerust met volledig onafhankelijke voor- en achterwielophanging waardoor een kernachtige, actieve handling is gecreëerd. De ceeâd heeft daarnaast een soepel, comfortabel weggedrag, zelfs bij volle belading.

Voor de Wagon zijn de afstellingen van de veren en de dempers in de wielophanging, met McPherson-veerpoten vóór en een âin-wheel multi-linkâ constructie achter, gefinetuned voor het iets toegenomen gewicht van dit model. Er is dezelfde keuze aan stalen en aluminium wielen, allemaal exclusief voorzien van Michelin-banden. Alle ceeâd-modellen zijn uitgerust met een ruimtebesparend reservewiel, geplaatst in een uitsparing in de vloer van de laadruimte.

Om brandstof te besparen en om een uitstekende besturing te garanderen in het dagelijkse verkeer, is de Sporty Wagon uitgerust met Kiaâs nieuwste MDPS (mechanische power steering) systeem. Dit elektrisch bekrachtigde tandheugel-en-rondsel systeem heeft een relatief hoge overbrenging, met een goede âfeelâ onder alle rijcondities.

Eén van de meest veilige autoâs in het C-segment Iedere ceeâd Sporty Wagon heeft een remsysteem met schijfremmen rondom en ABS met EBD (elektronische remkrachtverdeling). De X-ecutive en X-clusive uitvoeringen zijn standaard uitgerust met ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma), samen met TCS (tractiecontrolesysteem) en BAS (brake assist system).

Alle vijf stoelen hebben standaard handmatig verstelbare hoofdsteunen en driepunts veiligheidsgordels. Geïntegreerde, actieve hoofdsteunen worden standaard op alle uitrustingsniveaus. Bij een aanrijding van achteren bewegen deze hoofdsteunen zich voorwaarts om het risico op een kwetsuur aan de rug of de nek te voorkomen.

Een unieke feature van de Kia ceeâd-familie betreft het innovatieve waterafstotende glas, dat beschikbaar zal zijn op de X-clusive uitvoering van de Sporty Wagon. Voorzien van een waterafstotende laag verhoogt het waterafstotende glas de veiligheid door regendruppels snel af te laten voeren, waardoor de bestuurder een verbeterd zicht heeft.

Iedere ceeâd is uitgerust met zes airbags â dubbele airbags vóór, zijairbags vóór en gordijnairbags over de volledige lengte â waardoor de inzittenden op beide zitrijen beschermd worden.

Maximale klantenkeuze en zintuiglijke aantrekkingskracht van een auto Twee kernthemaâs achter de introductie van de Kia ceeâd hatchback komen ook terug in de Sporty Wagon: maximale keuze voor de consument en zintuiglijke aantrekkingskracht.

Maximale klantenkeuze betekent dat de Sporty Wagon beschikbaar zal zijn met vijf motoren, vier uitrustingsniveauâs, vier interieurconcepten, zeven verschillende bekledingsstoffen en twaalf carrosseriekleuren.

Om het grootst mogelijke voordeel te behalen uit de mogelijkheid om een nieuwe auto te produceren die op een specifieke klantendoelgroep is gericht, in plaats van een auto met een algemene uitstraling, hebben de designteams van Kia een volledige familie van ceeâd-autoâs gecreëerd die aan alle wensen kunnen voldoen.
Op het gebied van zintuiglijke aantrekkingskracht waren de ontwerpers vastbesloten om een auto te ontwerpen die aantrekkelijk zou zijn om te zien, prettig om aan te raken, plezierig om te ruiken en aangenaam om te horen. Van het geluid van het openen van het portier tot aan de stille motor bij stationair toerental en het sportieve uitlaatgeronk bij accelereren.

Audio-entertainment van topformaat
Alle ceeâd Sporty Wagon uitvoeringen worden geleverd met een speciale RDS radio/CD-speler, met MP3-compatibiliteit, zes audiospeakers en radiobediening op het stuurwiel.
Zowel de X-ecutive als de X-clusive uitvoeringen hebben USB en AUX iPod(TM)* aansluitingen in de middenconsole, zodat de eigenaren van een Sporty Wagon hun favoriete muziek via de speakers van de auto kunnen afspelen, waaronder de tweeters die zorgen voor een goede weergave van de hoge tonen.


*iPod is een geregistreerde merknaam van Apple, Inc.

Revolutionaire 7-jarige garantie van Kia
De nieuwe Kia ceeâd Sporty Wagon wordt standaard geleverd met hetzelfde uitgebreide garantiepakket als de ceeâd hatchback-modellen.

Voor iedere Kia uit de ceeâd-familie die door Kia Motors Europe op de markt wordt gebracht, is een garantie van zeven jaar / 150.000 kilometer van toepassing. De garantiebepalingen van Kia zijn de meest uitgebreide ooit voor nieuwe autoâs in Europa en bovendien zijn ze overdraagbaar aan volgende eigenaren.

Met het hoge kwaliteitsniveau van de autoâs die afkomstig zijn uit de spiksplinternieuwe fabriek van Kia in Slowakije, demonstreert Kia haar toewijding om te zorgen voor een maximale klantentevredenheid en lagere onderhouds- en gebruikskosten, waardoor deze revolutionaire garantie kan worden aangeboden. Kia beschouwt deze waarborg als een belangrijk middel voor een langdurige relatie met haar klanten. De fabrieksgarantie bestaat uit een vijf jaar lange dekking van bumper tot bumper voor de gehele auto en twee jaar aanvullende zekerheid voor de aandrijflijn.

Vooringetekende orders duiden op een groot succes Cor Baltus tot slot: âWij zijn vol vertrouwen dat Kia in het C-segment met de ceeâd veel succes zal hebben. Na de eerste roadtests eind vorig jaar was de reactie van de automobielpers overweldigend positief en voordat de ceeâd in Europa in januari op de markt kwam, had Kia al ruim 17.000 orders voor haar nieuwkomer ontvangen. De Kia ceeâd is een Kia die er uitstekend uitziet, uitstekend aanvoelt en uitstekend rijdt. Ik vind dat het echt een hele goede auto is en dat het een uitdaging voor ons distributienetwerk is om zoveel mogelijk mensen te interesseren om deze kwaliteiten zelf te ervaren. Wanneer de klanten de auto eenmaal hebben gezien, hebben aangeraakt, kennis hebben gemaakt met de prestaties en gehoord hebben over de uitgebreide garantie van zeven jaar, zullen ze overtuigd zijn dat hun aankoopbeslissing inderdaad de juiste keuze is.â