Gemeente Amsterdam



Amsterdam richt haar koers op China en India

14 maart 2007
-
Saida Ahyad

Amsterdam gaat 2,55 miljoen euro investeren om meer bedrijven, toeristen en congressen uit China en India aan te trekken. In Shanghai komt een vertegenwoordiger van Economische Zaken met als doel om binnen drie jaar minimaal 18 Chinese bedrijven naar de regio Amsterdam te halen. Daarnaast wordt er binnen de gemeente Amsterdam een Chinadesk opgericht. Deze Chinadesk gaat als centraal aanspreekpunt de activiteiten van de gemeente en de regio met betrekking tot China coördineren. Ook wordt er zakelijk promotiemateriaal in het Chinees gemaakt en wordt een jaarlijkse reis naar China georganiseerd. Verdere acquisitiemogelijkheden voor India worden uitgewerkt.

In mei 2006 heeft een handelsmissie met wethouder Asscher en burgemeester Cohen China bezocht. Deze ervaring heeft geleerd dat het belangrijk is dat Amsterdam in China vertegenwoordigd is en dat er langdurig in de relatie geïnvesteerd moet worden. Deze investeringen zijn daar de uitwerking van.

De Chinese economie ontwikkelt zich in een razend tempo en ook India is een opkomende markt. Op dit moment zijn er 22 Chinese bedrijven in de Amsterdamse regio gevestigd. Per jaar zijn er 82.000 Chinese hotelovernachtingen in Amsterdam. Naast de Chinese bedrijven zijn er 14 Indiase bedrijven in de Amsterdamse regio gevestigd en dit aantal groeit langzaam.