Gemeente Breda

Windmolens op dak mogelijk in Breda

Het college van B & W heeft de voorwaarden vastgesteld waarop kleine windmolens, oftewel gebouwgebonden windmolens, binnen de gemeente geplaatst kunnen worden. Daardoor is het straks mogelijk om dit soort windmolens te plaatsen op gebouwen in woonwijken.

(Foto: Gemeente Den Haag)

De molens worden echter bij voorkeur geplaatst op kantoren en bedrijfsterreinen. Wethouder Willems: `Windmolens dragen bij aan een schoner milieu en aan een energieneutraal Breda in 2015. Met een windmolen op het dak, kan een gebouw voorzien in haar eigen energiebehoefte."

Beperkte plaatsen nabij woningen

Gebouwgebonden windturbines hebben aanzienlijk minder impact op de omgeving dan een grote windturbine, zoals die bij Nieuwveer. Daarom is plaatsing van de gebouwgebonden windmolens in de buurt van bebouwing ook mogelijk. Toch kunnen bewoners hinder ondervinden van de windmolens. Het college heeft daarom de plaatsingsmogelijkheden in de buurt van woningen beperkt. De molens mogen bijvoorbeeld niet op monumenten of in beschermde stads- of dorpsgezichten geplaatst worden.

Breda 2015; een energieneutrale stad

Breda wil in 2015 een eind op weg zijn om een energieneutrale stad te zijn. Dat staat in de doelstellingen in de Milieuvisie Breda. Een energieneutrale stad betekent dat er zo min mogelijk energie gevraagd wordt en dat de energie die gevraagd wordt uit duurzame bronnen, zoals windenergie, komt. De gebouwgebonden windturbines kunnen een rol spelen bij de realisatie van deze doelstelling.

Breda, 14 maart 2007