Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bas Dekker, stimulator van schaken in het Westland, overleden

Op 13 maart is op 91-jarige leeftijd Bas Dekker overleden. Hij was de motor van het schaken in het Westland. De eerste veertig jaar was hij zowel voorzitter van de Naaldwijkse schaakvereniging Schaakmat als van het Westlands Druivenschaaktoernooicomité. Sindsdien was hij van beide ere-voorzitter.

Bas Dekker stond bekend om zijn doorzettingsvermogen en enthousiasme. Hij was graag bezig met de jeugd en het was dan ook niet verwonderlijk dat hij in 1958 één van de twee oprichters was van de nog steeds bloeiende jeugdschaakafdeling van Schaakmat.

Voor zijn verdiensten op maatschappelijk gebied in het algemeen en op schaakgebied in het bijzonder is hij in 1989 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In 1998, bij het 50e Westlands Druivenschaaktoernooi, werd hem de gouden speld van de KNSB uitgereikt. In 2006 heeft hij voor het laatst de Bas Dekkerbokaal uitgereikt aan de winnaar van de bekercompetitie die sinds 1993 jaarlijks wordt gespeeld met de grote schaakstukken op het Bas Dekkerplein in Naaldwijk.
Zijn zes zoons zijn allen lid (geweest) van Schaakmat en de zoons Ger, Jan en Ard zijn als schaakbestuurder nog steeds actief.

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op vrijdag 16 maart van 19.00 tot 20.00 uur in de Ontmoetingskerk, Anjerlaan 47 te Naaldwijk. De dienst van Woord en gebed zal worden gehouden zaterdag 17 maart in de Ontmoetingskerk om 10.00 uur, waarna de begrafenis zal plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats, Geestweg 122 te Naaldwijk. Na afloop van de begrafenis is er eveneens gelegenheid tot condoleren in de Ontmoetingskerk.

---

kindvriendelijke aanpak heeft Schaakvereniging Leiderdorp, de club waar Vahl jeugdleider is, een van de grootste jeugdafdelingen van