Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Onderzoek vernielingen Aalten afgerond

Aalten, 14-03-2007 o De politie heeft een serie vernielingen in het weekend van zaterdag op zondag (22/01) opgelost. Negen jongeren zijn de afgelopen periode verhoord en hebben een verklaring afgelegd. Overmatig drankgebruik heeft een rol gespeeld bij de vernielingen. Het Openbaar Ministerie gaat zich over de strafafhandeling buigen. Daarnaast gaan alle jongeren naar een alcoholmatigingscursus.

De frustratie bij veel ondernemers, particulieren en overheidsinstanties was groot toen in het weekend van zaterdag op zondag (22/01) jongeren een spoor van vernielingen aanbrachten in het centrum van Aalten. De schade wordt op enkele tienduizenden euros geschat.

Vernielingen Op het station werd het glas van een wachthokje vernield en ook een abri op de Stations-straat moest er aan geloven. De politie kreeg rond 04.00 uur een melding over de vernielingen en al snel bleken er twee groepjes voor verantwoordelijk te zijn. De ene groep was richting de Bodendijk gegaan, de andere richting de Dinxperlosestraatweg. Toen een eerste melding vanaf de Bodendijk kwam waar de ruiten van een woning waren vernield, richtte de politie zich op die locatie.

Kennelijk kwamen de jongeren daar uit de buurt, want er werd niemand aangetroffen en in de dagen erna nam de politie meerdere aangiften van vernieling op. Zo bleken er bij nog drie woningen aan de Bodendijk ruiten te zijn ingegooid. Er bleken bij een bakkerij aan het Plein Zuid enkele betonblokken weggehaald te zijn en midden op de rijbaan geplaatst en ook een overwegboom moest het ontgelden.

Politieonderzoek De politie stelde diverse buurtonderzoeken in en stukje bij beetje kreeg men zicht op de verdachten. In overleg met de officier van justitie konden de vermoedelijke verdachten worden aangehouden. In de afgelopen periode werden tien jongens aangehouden en verhoord. Zes van hen zijn voor het onderzoek in verzekering gesteld en hebben langere tijd voor verhoor vastgezeten. Eén jongeman bleek niet bij de vernielingen betrokken te zijn geweest. Allen zijn in de leeftijd tussen de 17 en 19 jaar. Gezien de omvang van de vernielingen maakt de politie een dossier op en zal het Openbaar Ministerie zich over de strafafhandeling buigen. Alle benadeelden zijn inmiddels in kennis gesteld.

Alcoholmatigingscursus Uit het onderzoek is gebleken dat de meeste jongeren behoorlijk gedronken hadden en alle jongeren zijn inmiddels aangemeld voor een alcoholmatigingscursus bij het JEKK (Jeugd en Kleine Kriminaliteit). De ouders zijn over deze keuze in kennis gesteld en staan achter deze door de politie voorgestelde maatregel.